PRIJEDORSKI GENOCID U FINSKOJ

Bosanski Kulturni Centar je 06.aprila 2012. odrzao tribinu i obiljezavanje "20 godina od genocida u BiH, opstina Prijedor" u gradu Turku, Raisio, u Finskoj.

Kroz ovaj program je pokazano kako se desavao genocid u BiH, jer je scenario bio skoro isti i u svim drugim opstinama.

U programu je bila prezentacija udruzenja "Izvor" iz Prijedora o genocidu pocinjenom u opstini Prijedor 1992 godine, sa tacnim i preciznim podacima, kao i redoslijedu desavanja. U opstini Prijedor ubijeno je 3177 gradjana Prijedora, od toga jos preko 1000 nije pronadjeno.

Uspostavljena tri logora, koji su bili jedni od najgorih logora u Bosni i Hercegovini. 28 osoba je osudjeno za ratne zločine u Prijedoru, dobili su ukupno 489 godina robije.

Sve je radjeno planski i sa namjerom sto su obiljezja genocida, tako da je prisutnima razjasnjena razlika izmedju genocida, zlocina i etnickog ciscenja.

Nakon prezentacije svoju zivotnu pricu ispricala ja osoba M.A., koja je prezivjela streljanje i kojoj su pobili skoro cijelu porodicu. Ova osoba je pricala o svom predratnom zivotu, samom stradanju i streljanju, putu do slobodne teritorije sa ranama i mecima u tijelu, kao i pokusaju lijecenja po BiH i Hrvatskoj, i na kraju odlasku u inostranstvo.

Program je trajao oko sat vremena, a razgovor se na kraju nastavio uz kafu i sok.

Na tribini je ucestvovala 81 osoba sto je za nase prilike veliki broj, impozantno je da su skoro pola prisutnih bili djeca i omladina.

Bosanski Kulturni Centar je ovim dao svoj skromni doprinos da se nezaboravi genocid i zrtve genocida u opstini Prijedor, a i da nam se zlo ne ponovi u buducnosti.

Program obiljezavanja nastavlja 8 udruzenja u opstini Prijedor, pa su prisutni pozvani da se na ljeto ukljuce u obiljezavanje u samom Prijedoru.

Genocid je teska tema i nije lako pricati o onome sto nam je uradjeno, ali nasa buducnost to zahtjeva.

Bosanski Kulturni Centar se zahvaljuje svima koji su svojim prisustvom uvelicali ovo obiljezavanje.

Ispred predsjednistva Bosanskog Kulturnog Centra u Finskoj
Nedzad Jakupovic

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.