Skupština opštine Prijedor- Prijedoru status grada

 

Odbornici prijedorske Skupštine opštine jednoglasno su jucer prihvatili odluku o pokretanju postupka za dodjelu statusa grada Prijedoru.

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić rekao je da će ovu inicijativu proslijediti Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srpske, koje bi trebalo da donesu konačnu odluku o ovom pitanju.

„Ova inicijativa ne daje mogućnost formiranja opština, niti vodi ka povećanju administracije, broja činovnika, niti troškova“, istakao je Pavić.

On je podsjetio da važeći zakoni u Republici Srpskoj dozvoljavaju asimetrične gradove opštine, tako da grad Istočno Sarajevo čini više opština, dok grad Banjaluku čini samo jedna opština.

„Ova inicijativa za Prijedor, kao što postoji za još neke opštine u RS, takva je da predviđa jedan grad opštinu, a ne više opština“, pojasnio je Pavić.

On je dodao da Prijedor ispunjava sve kriterijume za status grada i da ima sve elemente koji jednu sredinu čine gradom, kao što su kulturni, sportski, obrazovni i infrastrukturni sadržaji, te privredni i ljudski kapaciteti.

„Status grada ne donosi neku ekonomsku, niti političku korist, to je više psihološkog značaja gdje će se svaki stanovnik osjećati višim, boljim i naprednijim“, naveo je Pavić.

On je ponovio i stav lokalne vlasti u Prijedoru da ova opština treba da postane ne samo grad, nego i regionalni centar potkozarskih opština.

Predsjednik Skupštine opštine Prijedor Azra Pašalić rekla je da bi status grada opštini Prijedor otvorio mogućnost velikim naseljima ove opštine, poput Omarske, Kozarca, Brezičana i Ljubije da u budućnosti formalizuju svoje inicijative za dobijanja statusa opštine.

(SRNA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.