KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Proljetno vrijeme koje nas je zadesilo zadnjih dana izmamilo je ljude da krenu sa uredjivanjem medza i njiva sto je automatski povecalo pozarno opterecenje i kao rezultat dalo dosta pozara.

Juce je na teritoriji Opstine Prijedor zabiljezeno cak devetnaest pozara, od kojih je najveci bio pozar u Nacionalnom parku Kozara na koji su u intervenciju izasli nasi vatrogasci Vatrogasnog drustva Kozarac.

Nekoliko sati trajala je bitka sa vatrenom stihijom, koja je osim sto je nanijela ogromne stete parku, gdje je gorila borova suma, prijetila i da ugrozi nekoliko domacinstava, i samo blagovremenom intervencijom i velikim naporom uspjelo se da se pozar lokalizuje i na kraju skroz ugasi.

Pored ovoga, vatrogasci su imali jos 4 intervencije gdje su takodjer uspjesno ugasili manje pozare, koji su takodjer nastali ljudskim nemarom.

Jucerasnji dan ostace tako upisan u knjigu intervencija a dvanaest nasih dobrovoljnih vatrogasaca sigurno ce ga dugo, dugo pamtiti i prepricavati jer jucerasnji pozar uopste nije bio bezazlen i juce su nasi vatrogasci ponovo dokazali da se mogu nositi sa izazovima koje ovaj poziv nosi…

 

 

 

Danas sam malo navratio u Djonlagice gdje se na inicijativu Kadira Djonlagica izgradjuje igraliste za mali nogomet i odbojku sa jos dodatnih sadrzaja za djeciju igru.

Kadir je, pored zemljista koje ustupa na koristenje u tu svrhu, ujedno i financijski pokrio ovu inicijativu koju su komsiluku prihvatili i tako svi zajedno krenuli u realizaciju.

Ovo je jedan od rijetkih primjera kako se moze na jednostavan i donekle jeftin nacin pomoci svome kraju, svojoj mahali i pruziti nasoj djeci bolje prilike za zabavu i sport.

Danas se pored ravnanja terena, sijala i trava, a ocekuje se da ce sve biti gotovo za 1. maj kad bi trebalo da se organizuje i svecano otvaranje ovog igralista koje ce se zvanicno zvati: “Culini”.

Koliko je ovo igraliste vrijedno za Djonlagice a i sam Kozarac, toliko je za mene, jos vrijednije vidjeti da se nesto zajednicki odradjuje uz puno sloge i postovanja sto nam u zadnje vrijeme, cini mi se, dosta nedostaje.

Nadam se da ce nam ovo biti svijetli primer na koji nacin mozemo zajedno planirati i raditi kako bi nam svima bilo bolje a posebno za nase buduce narastaje.

Kao i priroda, i carsija se polako pocinje buditi iz zimskog sna i depresivne atmosvere… Lijepo vrijeme koristi se za ciscenje i osvjezavanje i naizgled nista nece zaustaviti dolazak novog proljeca…

 Toliko ovaj put…:)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.