Parola je snađi se

Svakog ljeta se u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, vode žestoke rasprave o "neželjenim gostima" Jadrana, zapravo siromašnom svijetu koji ljetuje o svom trošku. Dolaze autobusima, noseći sa sobom hranu i piće iz zavičaja, zauzimaju mjesto na plažama, piše Slobodna Dalmacija.

Ništa, ili veoma malo novca ostavljaju domaćinima. Ranije su sinonim za takve goste bili Česi, a u posljednje vrijeme to su Bosanci i Hercegovci koji na more dolaze vikendom.

"Ko se ruga, snaći će ga ruglo", kaže stara poslovica. Bosanskohercegovačka zimovališta poput Kupresa, Vlašića, Blidinja, Jahorine i Bjelašnice prepuna su turista iz Hrvatske, napose Dalmacije.

Većina njih dolazi u aranžmanima putničkih agencija, ali je i nemali broj onih što dolaze u privatnom aranžmanu. Na ovdašnjim su cestama najbrojniji automobili registarskih oznaka ST, MA i DU, na gornjem prtljažniku su skije, a u donjem pancerice, demižoni vina, komadi pancete, sarma u loncu, vruć čaj u termosici, plinski rešo s bocom…, našalili su se novinari Slobodne Dalmacije na račun svojih sugrađana.

Opremljeni ljudi poput planinara. Iz Dalmacije dolaze i privatni učitelji skijanja. Od Splita ili Makarske do Kupresa je tek 150 km, pa se jutrom dođe, danju skija, navečer vraća kući; baš kao što ljeti čine gosti Jadrana iz Bosne i Hercegovine.

"Istina, takvi gosti manje troše, ali su veoma važni", kaže vlasnik Zimskog centra Adria-ski, Zvonko Bagarić.

"Važni su zbog djece koju dovode, ta djeca su naši budući gosti. Važno je, dakle, odgojiti i dobiti gosta, a to se najbolje čini razvijanjem ljubavi prema planini, snijegu, čistom zraku i zimskim aktivnostima"

A to što bogatiji troše više, siromašni manje, sasvim je razumljivo. Za Kuprešane je veći problem zimovanje nacrno. Ovdje je, naime, posljednjih godina sagrađeno više od 500 vikendica čiji su vlasnici mahom iz Dalmacije.

"Sve su te vikendice legalno sagrađene i tu nema nikakvih problema ", kaže Stjepan Herceg, gradonačelnik Kupresa.

"Slijedi izgradnja još toliko vikendica za koje su već prodani placevi. No, problem je u tome što vlasnici nacrno izdaju ili ustupaju vikendice u vrijeme sezone svojim rođacima ili poznanicima, tako da Općina od toga praktično nema ništa.

Tu se treba ugledati na Hrvatsku i njeno zakonodavstvo, ali to nije u ingerenciji općina. Sjetih se prigovora iz Dalmacije da vikend-gosti mokre u more. Da se našalim na budalaštine, slično se događa i na kupreškim skijalištima, gdje neki zapišavaju iza borovih stabala", rekao je Herceg.

"Bolje i to nego da dođu u WC, jer u našim WC-ima tresu noge od snijega udarajući potkovanim pancericama po pločicama pa keramika puca. Tu su Dalmatinci u prednosti, jer se pločice ne mogu oštetiti bosim nogama", rekao je jedan od vlasnika restorana na Kupresu.

Svi se ljudi, dakle, slično ponašaju u sličnim prilikama, bez obzira na to odakle su. I nije junaštvo s punim džepom novca odvesti djecu na skijanje ili kupanje, nego im praznih džepova omogućiti radost na snijegu ili moru, naučiti ih plivanju u Brelima ili skijaškim vještinama na obroncima Čajuše, pišu novinari Slobodne Dalmacije.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.