Kozarac.ba

Parola je snađi se

Svakog ljeta se u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, vode žestoke rasprave o "neželjenim gostima" Jadrana, zapravo siromašnom svijetu koji ljetuje o svom trošku. Dolaze autobusima, noseći sa sobom hranu i piće iz zavičaja, zauzimaju mjesto na plažama, piše Slobodna Dalmacija.

Ništa, ili veoma malo novca ostavljaju domaćinima. Ranije su sinonim za takve goste bili Česi, a u posljednje vrijeme to su Bosanci i Hercegovci koji na more dolaze vikendom.

"Ko se ruga, snaći će ga ruglo", kaže stara poslovica. Bosanskohercegovačka zimovališta poput Kupresa, Vlašića, Blidinja, Jahorine i Bjelašnice prepuna su turista iz Hrvatske, napose Dalmacije.

Većina njih dolazi u aranžmanima putničkih agencija, ali je i nemali broj onih što dolaze u privatnom aranžmanu. Na ovdašnjim su cestama najbrojniji automobili registarskih oznaka ST, MA i DU, na gornjem prtljažniku su skije, a u donjem pancerice, demižoni vina, komadi pancete, sarma u loncu, vruć čaj u termosici, plinski rešo s bocom…, našalili su se novinari Slobodne Dalmacije na račun svojih sugrađana.

Opremljeni ljudi poput planinara. Iz Dalmacije dolaze i privatni učitelji skijanja. Od Splita ili Makarske do Kupresa je tek 150 km, pa se jutrom dođe, danju skija, navečer vraća kući; baš kao što ljeti čine gosti Jadrana iz Bosne i Hercegovine.

"Istina, takvi gosti manje troše, ali su veoma važni", kaže vlasnik Zimskog centra Adria-ski, Zvonko Bagarić.

"Važni su zbog djece koju dovode, ta djeca su naši budući gosti. Važno je, dakle, odgojiti i dobiti gosta, a to se najbolje čini razvijanjem ljubavi prema planini, snijegu, čistom zraku i zimskim aktivnostima"

A to što bogatiji troše više, siromašni manje, sasvim je razumljivo. Za Kuprešane je veći problem zimovanje nacrno. Ovdje je, naime, posljednjih godina sagrađeno više od 500 vikendica čiji su vlasnici mahom iz Dalmacije.

"Sve su te vikendice legalno sagrađene i tu nema nikakvih problema ", kaže Stjepan Herceg, gradonačelnik Kupresa.

"Slijedi izgradnja još toliko vikendica za koje su već prodani placevi. No, problem je u tome što vlasnici nacrno izdaju ili ustupaju vikendice u vrijeme sezone svojim rođacima ili poznanicima, tako da Općina od toga praktično nema ništa.

Tu se treba ugledati na Hrvatsku i njeno zakonodavstvo, ali to nije u ingerenciji općina. Sjetih se prigovora iz Dalmacije da vikend-gosti mokre u more. Da se našalim na budalaštine, slično se događa i na kupreškim skijalištima, gdje neki zapišavaju iza borovih stabala", rekao je Herceg.

"Bolje i to nego da dođu u WC, jer u našim WC-ima tresu noge od snijega udarajući potkovanim pancericama po pločicama pa keramika puca. Tu su Dalmatinci u prednosti, jer se pločice ne mogu oštetiti bosim nogama", rekao je jedan od vlasnika restorana na Kupresu.

Svi se ljudi, dakle, slično ponašaju u sličnim prilikama, bez obzira na to odakle su. I nije junaštvo s punim džepom novca odvesti djecu na skijanje ili kupanje, nego im praznih džepova omogućiti radost na snijegu ili moru, naučiti ih plivanju u Brelima ili skijaškim vještinama na obroncima Čajuše, pišu novinari Slobodne Dalmacije.

Dodaj komentar

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.