Haris Hodžić :”Naljeto očekujem veliki transfer”

 

Svima je jasno da je engleska liga najbolja na svijetu i da je san svakog igrača da tu zaigra. Naša zemlja se ne može baš pohvaliti sa tom činjenicom sa su naši internacionalci hljeb zarađivali ili zarađuju u Engleskoj. Među rijetkim je tu sa dosta uspjeha nastupao Muhamed Konjić, bivši kapiten reprezentacije BiH.

Sada imamo Džeku i Begovića. Međutim, raduje nas činjenica da tu imamo i mlade nade bh. korijena koje dosta toga obećavaju, Seada Hajrovića(Arsenal) i Harisa Hodžića (Watford). Tu je još i Slovenac, Haris Vučkić koji također vuče korijene iz BiH, tačnije Ključa.

Upravo, mladog Harisa Hodžića odlučili smo kontaktirati koji u ekskluzivnom razgovoru čitateljima BHfudbal.ba portala otkriva svoj “krvavi” put do Engleske, priča o trenutnom stanju u Watfordu, nastavku karijere i naravno nezaobilazna tema bila je reprezentacija BiH.

Vjerovatno Harisa sada ne bi ni bilo da njegovi roditelji (Husnija i Zerina) zbog ratnih okolnosti 1992. godine nisu izbjegli iz Kozarca i skrasili se u Engleskoj, gdje je Haris i rođen 1994. godine u Borehamwoodu (blizu Londona). Fudbal je počeo igrati sa pet godina. Od devete do jedanaeste godine proveo je u slavnom Totenhemu. Posljednje tri sezone je u juniorima Watforda koji se takmiče u Premier ligi (Conference Youth Alliance je od ove godine novi naziv lige), gdje rame uz rame igra s vršnjacima Čelzija, Vest Hema, Liverpula itd…

Kako su aktualne teme o vremenu i snježnom prekrivaču , na početku razgovora upitali smo Harisa kakvo je vrijeme u Londonu i kako se snalazi po ovom hladnom vremenu.

“Prije nekoliko dana bilo je malo snijega u Londonu i bilo je jako hladno, ali u zadnjih par dana je zatoplilo, a i pali se grijanje, tako da sada nije loše”- kroz smijeh nam priča Haris.

Englezi su poznati po visokom tempu na utakmicama. Kakvi su treninzi?

“Treninzi su također kao i utakmice. Treneri očekivaju da se igra brzo i sa velkim tempom. Ja pokušavam maksimalno ispoštovati sve zahtjeve trenera, kako na utakmicama tako i na treningu.”

Koliko puta dnevno treniraš i kako inače izgleda tvoj sportski radni dan?

“Treniramo svaki dan po dva sata. Ujutro imam školu gdje učimo sve o sportu. Nakon toga smo na terenu.”

Iako niste najbliži protivničkom golu, a postigli ste već 7 golova i upisali 13 asistencija. Kako ste zadovoljni svojim učinkom ?

“Zadovoljan sam trenutnom formom. Do sada sam odigrao 12 utakmica, postigao 7 golova i upisao 13 asistencija. Jako mi je drago zbog asistencija jer sam najbolji asistent u ekipi.  Nisam igrao zadnje 2 utakmice zbog lakše povrede koljena, ali sada je sve uredu.”

Da li Vam je fudbal jedina ljubav ili se još školujete?

“Samo me fudbal zanima! Škola mi nije išla baš od ruke (smijeh).

U nekoliko razgovora za naše medije naglasili ste da vam je prvi izbor reprezentacija BiH. Od kud tolika ljubav prema Bosni,a niste rođeni u njoj?

“S obzirom da mi je porodica iz Bosne i da tu imam dosta rodbine i prijatelja, redovno dolazim u Bosnu. Svaki dolazak u moj Kozarac me posebno raduje i tu provodim najljepše trenutke. I samim tim moj prvi izbor će uvijek biti reprezentacija BiH.”

Na meti Napolija i Palerma.

Kako naš portal  ekskluzivno saznaje, na meti ste dosta italijanskih klubova. Vaše igre je već pratilo nekoliko skauta iz Italije? Vaš komentar na to?

“Da, istina je da me nekoliko italijanskih klubova prati već dugo vremena. Drago mi je da sam s svojim igrama uhvatio pažnju raznih klubova po Evropi. I nadam se velikom transferu naljeto” – govori Haris.

Da ovo ne bi bila samo šuplja priča, naš portal uspio je stupiti u konkat s jednim skautom iz Italije, Giacom Luisiom, koji radi za agenciju “LSl Managment”. I on nam je također potvrdio interesovanje italijanskih klubova za njega:

“Pratimo Harisa Hodžića već dugo vremena. Radi se o dobrom i poliventnom igraču. Jako smo zadovoljni s njim i mogu potvrditi da je na meti nekoliko klubova iz Italije. Evo ekskluzivno ću vam otkriti da se radi o Napoliju i Palermu” – kaže Luisi, skaut iz Italije za BHfudbal.ba.

U Engleskoj od naših igraju još Džeko i Begović. Da li ste možda u kontaktu s nekim od njih i koliko su igrači iz naše zemlje poznati na Otoku?

“Sa Džeko sam se čuo par puta, a sa Begovićem se redovno čujem. Džeko je trenutno  od Bosanaca ovdje najpoznatiji, s obzirom da igra za City. Osim njega čuje se često ime Miralem Pjanić”- govori Haris Hodžić na kraju razgovora za BHfudbal.ba portal.

Haris podsjeća na legendarnog Bracu jer može igrati na više pozicija – poliventan igrač

Haris je u dresu Watforda prošle sezone pružao odlične partije u omladinskoj ligi Engleske, što ga je svrstalo u kokurenciju za najboljeg igrača godine, gdje je Hari zauzeo drugo mjesto.  Njegova velika prednost u odnosu na ostale igrače je što može igrati na više pozicija, a najviše mu odgovara lijevo krilo i bek. Inače, Haris je izraziti lijevak i izvodi sve prekide u timu.

U ratu izgubio dosta rodbine u Kozarcu

Za vrijeme prošlogodišnjeg ljetnog posjeta Harisa  Kozarcu, na dženazi 111 žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su tokom rata stradale na području Kozarca i Prijedora susreo sam Harisa koji na licu nije krio tragove tuge jer je ispraćao svog amidžu. Onako kroz suze mi je rekao da mu je dosta lakše kao i cijeloj porodici, nakog što su ga napokon našli  i što će mu više njegovog mezara nakon toliko godina moći proučiti fatihu.

(Cinac Kenan, BHfudbal)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.