DIJASPORA NEZADOVOLJNA-Zašto nas niste pitali za stav oko popisa?

Svjetski savez dijaspore (SSD) BiH nezadovoljan je što pri usvajanju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH nije uzet u obzir stav dijaspore što se očituje neispunjavanjem zahtjeva koje je SSDBiH uputio još u julu 2010. na adresu privremene Komisije za izradu nacrta zakona o popisu stanovništa, domaćinstva i stanova u BiH, poručili iz Saveza bh. dijaspore. 

SSDBiH smatra da, provođenjem Zakona o popisu, bh. dijaspora 2013. godine u najvećoj mjeri neće biti popisana. I to iz objektivnih razloga.

"Nerealno je očekivati da će 1,5 miliona naših građana širom svijeta biti u mogućnosti u vrijeme ekonomske krize da uzmu godišnje odmore i budu u BiH u vrijeme popisa. SSDBiH ponovo poziva nadležne insitucije BiH da preispitaju donošenje ovog zakona, a s ciljem da se obuhvati i popis državljana BiH u dijaspori", navodi se u saopćenju što ga potpisuje predsjednik GO SSDBiH Zaim Pašić.

SSDBiH je predložio da se u radne grupe za pripremu novog prijedloga zakona o popisu stanovništva uključe najmanje dva člana iz dijaspore, kao i da se u samom zakonu o popisu stanovništva ugradi odredba da najmanje jedan predstavnik bh. dijaspore bude uključen u centralni popisni biro.

Reagiranje je upućeno Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, javila je novinska agencija Fena.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.