POTRAGA ZA ŽRTVAMA NA KORIČANSKIM STIJENAMA

 

Na Korićanskim stijenama je 21.augusta 1992.godine prema presudi Darku Mrđi u Hagu ubijeno više od 200 ljudi. Sud BiH je u dosadašnjim presudama za taj zločin poimenice utvrdio da je ubijeno najmanje 150 ljudi. Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” je na osnovu prijava porodica do sada utvrdilo stradanje na tom mjestu 180 Prijedorčana i taj popis se čita svake godine na komemoraciji. Do sada su na osnovu pronađenih skeletnih ostataka a vrlo često i samo na osnovu jedne manje kosti ili zuba identifikovane 102 žrtve. Porodice od 55 žrtava su našle svoj smiraj tako što su dostojanstveno pokopale pronađene ostatke dok ostale i 20 godina poslije zločina pate i očekuju vijest o pronalasku.

U više navrata su članovi Instituta za nestale osobe BiH (ranije je to činila Federalna komisija za traženje nestalih osoba) odlazili na tu lokaciju radi pretraživanja terena i ekshumiranja pronađenih tijela. 2003.godine su na mjestu gdje je vršena likvidacija žrtava iz jednog autobusa pronađeni sitni i djelovi nagorenih krupnijih skeletnih ostataka. Tada su pronađena i četiri kompletna skeleta žrtava koja su izvađena iz provalije 1992.godine dizalicom RŽR ”Ljubija”. Dizalica se pokvarila pa su odustali od daljeg vađenja iz provalije. Četiri tijela su sakrivena u zajedničkoj grobnici a taj zločin je odradila Civilna zaštita iz Skender Vakufa čijom jedinicom je tada rukovodio sadašnji načelnik Kneževa (Skender Vakuf) Čedo Vuković. On je pred Sudom BiH svjedočio o tome kako je zataškavao ratni zločin, ispričao je kako su iskopali dvije ogromne rupe velikih dimenzija ali su na traktoru dovežena samo četiri tijela i javili da neće biti više. Grobnica je bila neobilježena i njenu lokaciju su otkrili pripadnici SFOR-a. Čedo Vuković nije odgovarao za prikrivanje zločina a danas se on protivi postavljanju spomen ploče na Korićanskim stijenama.

Prema tvrdnji više svjedoka optužbe  tijela se još nalaze na toj lokaciji pod kamenjem. To su tvrdnje pripadnika Interventnog voda prijedorske policije koji su danima poslije odlazili na taj teren i učestvovali u njegovoj asanaciji. Vlasti u Skender Vakufu su se žalile u Banja Luci jer im je prijetila ekološka katastrofa, odnosno zagađenje pitkih izvora na tom područje, pa su udruženo civilne zaštite iz više opština, radni vodovi, radnici preduzeća RŽR ”Ljubija”, ”Omar” iz Kneževa i banjalučkog ”Incela”, kao i pripadnici Interventnog voda prijedorske policije učestvovali u spaljivanju i pokapanju tijela. Sa sobom su, prema tvrdnjama svjedoka, vodili i minere.

Teren nije dovoljno pretražen a očit dokaz za to je da su tek 2009.godine pronađeni skeletni ostaci žrtava iz drugog autobusa koji su svo vrijeme bili na površini, a na udaljenosti samo par stotina metara od prve lokacije, gdje su ekshumacije vršene šest godina ranije. Postoji velika vjerovatnoća da su neke od žrtava bile teško ranjene i da su uspjele otpuzati i nekoliko kilometara dalje od tog mjesta pa podleći ranama. Dvanaest ljudi je preživjelo strijeljanje i pad u ambis na oštre stijene pa je velika vjerovatnoća da su i neke druge žrtve zadobile teške povrede a ipak uspjele otići dalje od tog mjesta. Nažalost, ne može se očekivati da će stanovnici Skender Vakufa pomoći u traženju jer je jedno tijelo pronađeno na površini pored utabane ribarske staze i niko to godinama nije prijavio. Tamošnje vlasti su prvobitno negirale bilo kakvu njihovu umiješanost u sakrivanje zločina da bi kasnije sadašnji načelnik Vuković svjedočio kako su ipak bili uključeni na najdirektiniji način.

Na inicijativu Udruženja Prijedorčanki ”Izvor” u Kozarcu je 17.01.2012.godine u prostorijama udruženja ”Srcem do mira” organizovan sastanak na kojem su prisustvovali državna tužiteljica Slavica Terzić, koja zastupa oba predmeta za ratne zločine na Korićanskim stijenama na Sudu BiH i šef područnog ureda u Bihaću Instituta za nestale osobe BiH, Mujo Begić sa saradnicima. Sastanku se odazvalo i oko 30 najužih članova porodica žrtava koje još uvijek tragaju za svojim nestalim srodnicima a bili su prisutni i predstavnici logoraškog udruženja Kozarac i ”Optimista 2004”

Dogovoreno je da se do marta, odnosno početka aprila, od strane Tužilaštva BiH i Instituta za nestale osobe BiH dodatno istraže navodi svjedoka i da se precizira tačna lokacija gdje bi se mogla nalaziti tijela pod stijenama. Pošto je teren nepristupačan za tešku mehanizaciju bit će potrebni i dobrovoljci a već su se članovi porodica izjasnili da će učestvovati u tome. Pokušat će se ručnim uklanjanjem materijala doći do tijela ukoliko su još tamo, a sve indicije navode da jesu. Potom će se organizovati i šire pretraživanje terena radi eventualnog pronalaska onih koji su bili teško ranjeni pa podlegli ranama dalje od mjesta egzekucije.

Postupci koji se vode pred Sudom BiH za Korićanske stijene će u toku ove godine biti privedeni kraju i Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” poduzima sve da uporedo bude rasvijetljena i sudbina tijela žrtava. Ovaj sastanak i planirani odlazak na teren je nastavak dugogodišnje podrške koju ”Izvor” pruža porodicama žrtava u tom zločinu, ali i pravosuđu i institucijama zaduženim za pronalazak nestalih osoba.

(E. Ramulić)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.