PROTIV STRESA I TRAUME

 

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” u suradnji sa udruženjem ‘  ‘Medica” iz Zenice je započelo sa implementacijom projekta ”Modeli podrške za žrtve i svjedoke/inje ratnih zločina kroz jačanje kapaciteta i saradnje nevladinih organizacija”. Projekat je poodržan od strane UN WOMEN  i usmjeren je na rad na oporavku pojedinaca i grupa od posljedica ratnih trauma.

Udruženje ”Izvor” trenutno provodi aktivnost organizovanja devet grupnih edukacija samopomoći. Sesije se održavaju sa različitim grupama u Prijedoru, Kozarcu i Rizvanovićima.

Prvi trening je održan je u prostorijama ”Izvora” 16.januara, a do kraja sedmice planirane su sesije u Kozarcu (prostorije ”Srcem do mira”) i Rizvanovićima (”Mostovi prijateljstva”). Kroz terapijske vježbe učesnici uče da prepoznaju faze kroz koje prolaze: stres, kriza i trauma, i savladavaju tehnike kako da te situacije prevaziđu.

Završna aktivnost će biti organizovanje konferencije sa svim učesnicima u projektu, uključujući i partnere iz zeničke ” Medice”, odnosno Udruženja porodica zarobljenih i nestalih općine Zvornik, gdje se također provode slični treninzi.

(M.H.)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.