Bivši neprijatelji pomažu jedni druge

Tri naroda, dva entiteta, jedna vojska. Tako bi se sada mogla opisati Bosna i Hercegovina, država u kojoj bivši neprijatelji pomažu jedni druge.

Penzionisani vojnici Armije Bosne i Hercegovine (ARBiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) sakupljaju donacije za penzionisane vojnike Republike Srpske (VRS).

Ahmed Hujić, penzionisani pripadnik Oružanih snaga BiH, sa 20 godina postao je borac ARBiH, a za slobodu svoje države i porodice borio se četiri godine.

Po završetku rata u BiH formirana je jedna vojska – Oružane snage BiH (OSBiH), što je jedna od najuspješnijih reformi u postdejtonskoj BiH.

Upitna budućnost

Hujićevi ratni neprijatelji nakon reforme vojske postali su mu radne kolege, pa i prijatelji.

„Taj nesretni rat je zadesio sve nas, niko od nas taj rat nije ni tražio ni želio. Svako se zadesio na onoj strani gdje je trebao da bude, logično je da poslije rata ako mislimo ići naprijed ne smijemo se osvrtati u prošlost“, govori Hujić.

„Ono sto je iza nas je iza nas, normalno je mi ne možemo zaboraviti prošlost, ali moramo težiti ka budućnosti, boljoj budućnosti za našu djecu.“

Njihova budućnost postala je upitna nakon što su penzionisani. Dvije godine se bivši pripadnici ARBiH, HVO i VRS bore za opstanak.

Do sada im nije isplaćena nijedna penzija.

Djelimično je problem riješen u Federaciji BiH koja isplaćuje akontaciju u iznosu 150 eura, ali ne i u Republici Srpskoj.

Kako im vlast ne želi pomoći, odlučili su pomoći jedni drugima, pa će penzionisani vojnici iz Federacije izdvojiti od svoje akontacije po pet eura za kolege iz RS-a.

Valjanje u blatu

„Mi moramo ostaviti prošlost iza sebe, okrenuti se ka budućnosti. Vidimo da sve ostale zemlje i region idu naprijed. Mi se nekako valjamo u blatu, i hrane nas ti političari nekom nacionalnom retorikom, nacionalnom pričom od koje obični građannin nema nista“, kazao je Šemso Pojata iz Udruženja penzionisanih vojnika FBiH.

Penzionisani vojnici iz RS najavljuju demonstracije u Bijeljini, prijete i štrajkom glađu ukoliko njihov status ne bude riješen.

„Nisu nas uvrstili u budžet za 2011. i čekamo usvajanje budžeta za 2012. Mi smo predavali u PIO papire potrebne za penzionisanje i ljudi vecinom dobijaju odbijenice“, govori Saša Kezija, bivši pripadnik OSBiH.

Novinarka Al Jazeere Aida Bećirhodžić podsjeća kako je Parlament BiH donio zakon koji vojnicima otpuštenim zbog navršenih 35 godina starosti garantuje penzije i otpremnine. No, to pravo niko od njih nije uspio ostvariti u cijelosti.

„Dokumentom kojim su se vlasti obavezale da će izvršiti  privremenu isplatu akontacija obavezale su se i na isplatu zaostalih penzija, kažu iz Udruženja OS BiH. Ukoliko to obećanje ne ispoštuju oni će podići tužbu protiv BiH“, rekla je Bećirhodžić.

 

( Al Jazeera)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.