Završen prvi dio projekta Afirmacija mladih za opstanak na selu

 

Početkom decembra je završen prvi dio projekta „Afirmacija mladih za opstanak na selu“ koji provodi Udruženje za zaštitu i očuvanje tradicije narodnog blaga Potkozarja “ Teodora“ iz Prijedora.

Tokom projekta kurs šivenja, koji je vodila Zora Dronjić, prošlo je 11 polaznica iz Kozarca, a kurs tkanja, koji je vodila Stoja Zrnić, prošlo je 13 polaznica u Omarskoj.

Kako nam je potvrdila Snježana Latinčić, predsjednica „Teodore“, od svih učesnica obuku su uspješno završile 3 polaznice kursa šivenja i 5 polaznica kursa tkanja tako da su one sada osposobljene da mogu samostalno početi raditi.

„Za nas je to vrlo uspješan kurs gdje su učesnice naučile osnovne tehnike šivenja: štepove, ravni bod, obradu šavova, vađenje šnjitova, heftanje i u završnoj fazi usavršavali vještine. Na kursu tkanja učesnice su stekle osnovne tehnike tkanja: izrada osnove na snovaljci, nametanje osnove u stan, uvođenje osnove u naćnice, rad na tkalačkom stanu-izrada suvenir torbica, ponjava, krpara, itd.“, rekla je Latinčićeva koja je vodila i kurs slikanja na staklu.

Ova obuka je takođe bila sastavni dio projekta a polaznice koje su prošle ovaj kurs naučile su osnovne tehnike slikanja na staklu, kao i oblikovanje glina mol mase.

 „Imali smo i kurs veza, heklanja i pletenja, na kome su učesnice savladale osnovne tehnike iz ove oblasti, a obuku je vodila Nataša Antonić, članica našeg Udruženja“, dodala je Snježana Latinčić”.

Od 05.12.2011. godine u Kozarcu je započet kurs slikanja na staklu i kurs tkanja a u Omarskoj kurs šivanja i kurs veza, heklanja i pletenja.

Iz „Teodore“ ističu da su veoma zadovoljni odzivom građana iz pomenutih mjesnih zajednica a kursevi se održavaju po planu i programu 2 puta sedmično po 2 školska časa.

Aktivnosti projekta „Afirmacija mladih za opstanak na selu“ sprovodi se u sklopu UNDP projekta „Jačanje lokalne demokratije II/LOD II“ kojeg finansira Evropska unija iz sredstava instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA) u iznosu 1,5 miliona eura.

( GradPrijedor.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.