Mektebsko druzenje povodom Jevmi Asure

 

Pise: Merzuk ef.Hadzirusidovic
 
U džematu Donja Puharska, iza jacije namaza, 3.12.2011 (subota), povodom mubarek Jevmi ašure, održano je mektebsko takmičenje učača ilahija i kasida u organizaciji dvaju medžlisa Prijedor i Kozarac.

Učešće u takmičenju je uzelo petnaest mektebskih polaznika iz deset džemata sa područja dvaju medžlisa.


 
Domaćin ovogodišnjeg takmičenja je bio džemat Donja Puharska sa glavnim imamom prof. Merzukom ef. Hadžirušidovićem, koji je prisutne imame, učesnike i njihove roditelje počastio predavanjem u vezi Jevmi ašure.

Takmičare je ocjenivao žiri, koji je bio u sastavu dvojice glavnih imama, sa još nekoliko imama sa područja dva medžlisa, a predsjednik žirija i stručni konsultant je bio gospodin Netko Kazić. Na kraju takmičenja ašere je proučio Mirsad ef. Hodžić, a dovu za hajirli druženje je pročio glavni imam medžlisa Kozarac, prof. Amir ef. Mahić.


 
Pobjednici takmičenja su dobili novčane nagrade a svi učesnici su bili simbolično počašćeni. Cilj ovog takmičenja, prvog ovakve vrste kod nas, jeste bio svojevrsno traženje naše omladine sa talentom izvođenja ilahija i kasida, i zato jeste bilo internog karaktera, ali prvenstveno i međusobno druženje kandidata, tj. mektebske djece.

Prvih šest mjesta, shodno bodovanju žirija, na takmičenju izvođača ilahija i kasida su:
1. Krantić Semir – Kamičani Kozarac
2. Čeliković Naida – Hambarine Prijedor
3. Softić Ajdin – Kamičani Kozarac
4. Duratović Arnes – Bišćani Prijedor
5. Kazić Adna – Zagrad Prijedor
6. Bahonjić Muhamed – Brđani Kozarac

Pored ovih učešće su uzeli i sljedeći mektebski polaznici: Bahonjić Zinajda iz Brđana, Kozarac; Muherina Sara i Zenkić Adela iz D. Puharske, Prijedor; Blažević Velid iz G. Puharske, Prijedor; Ališković Sara i Džamastagić Šejla iz Rakovčana, Prijedor; Trnjanin Anes iz Trnopolja, Kozarac; Garibović Almedin iz Ujedinjenih džemata, Kozarac; i Zukić Erna iz Zagrada, Prijedor.

Zahvaljujemo se i ovim ostalim kandidatima koji su ovaj put samo uzeli učešće i nadamo se njihovom boljem nastupu u sljedećim prilikama.

(MojPrijdor.com, foto: O.R./H.H.)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.