Zmajevi, ostvarite naše snove i odvedite nas na Euro

 

Nogometna reprezentacija BiH večeras sa početkom u 22.00 sata igra uzvratnu utakmicu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo koje se naredne godine održava u Ukrajini i Poljskoj.

Prvi meč u Zenici završen je 0:0, stoga izabranicima Safeta Sušića odgovara i svaki remi sa postignutim pogotkom.

U nekoliko navrata do sada, kada smo imali priliku da odemo na veliko takmičenje, trebala nam je pobjeda. Nismo uspjeli. No, sada su okolnosti drugačije.

Hoće li navijači BiH dosanjati svoj san saznat ćemo večeras oko ponoći. Mogu li nas emocije podsjetiti na Genk 2009. godine i sjajnu pobjedu od 4:2? Kada je naša reprezentacija u pitanju, nema pravila, postoji samo tinjajuća nada da možemo i protiv najmoćnijih.

Selektor Safet Sušić je oprezan, ali i optimističan.

“Oni su favoriti na papiru, osmi su na svijetu, a mi smo na 21. mjestu. Njihova prednost je to što imaju dva svjetska igrača, ali smo mi pokazali da možemo igrati i protiv najboljih reprezentacija. Hendikep u Zenici je bio težak teren, kako za Portugal, tako i za nas. Mislim da će zbog boljih uslova u Lisabonu biti golova”.

Mnogima je ovo posljednja prilika za veliko takmičenje

Šef državnog tima spomenuo je motivaciju.

“Moji igrači se žele plasirati na veliko takmičenje. Mnogima od njih ovo je posljednja prilika. Vjerujem da će sutrašnja utakmica biti izjednačena i neizvjesna, a konačnog pobjednika će odlučiti borbenost. Mala smo zemlja, nestrpljivi smo, mi ne možemo uvijek imati ovako sjajnu generaciju. Možda ćemo na slične igrače morati čekati još 20 godina. Vjerujem da ova ekipa može ostvariti uspjeh i plasirati se na Euro”, zaključio je selektor Sušić na press konferenciji na kojoj nije želio otkriti udarnu postavu koju će suprotstaviti Portugalu.

Svi vjerujemo kako će Pape psihički pripremiti ekipu. Naši trebaju prizemljiti igru, nametnuti kombinatoriku i posjedom lopte širiti protivničke linije. U takvim okolnostima naši vezni igrači, prije svih Misimović i Pjanić, mogu stvarati višak i prijetiti “evropskim Brazilcima”.

Emotivnost + fanatičnost + sreća = Euro

Selektor Sušić nekoliko puta je ponovio: “Mi ih se ne bojimo, dat ćemo sve od sebe da obradujemo naciju. Od Luza trebamo napraviti Bilino Polje kako bismo došli do cilja”, aludirajući na to da njegovi izabranici trebaju biti toliko požrtvovani da travnjak lisabonskog stadiona nakon utakmice izgleda kao zenički teren.

Nogometni stručnjaci koji su prognozirali ishod meča za naš portal naglasili su kako je Portugalu odbrana najlošiji dio tima i da konstantno treba vršiti pritisak. Također, mnogi su rekli kako je potrebna maksimalna koncentracija te da jedna greška može biti odlučujuća. Mnogi priželjkuju da prvi povedemo, jer bi to dodatno opteretilo domaće.

Selektor Portugala Paulo Bento uvjeren je da je Portugal u prvoj utakmici pokazao da može izaći kao pobjednik iz dvomeča sa BiH.

“Ovo će biti odlučujući dvoboj, on će pokazati da li ćemo igrati na evropskom prvenstvu. Mi smo uvjereni da ćemo mi biti tamo”, rekao je Bento na press konferenciji.

Domaći u ovaj meč ulaze kao favoriti, igrači su toga svjesni, a taj pritisak ponekad može biti pretežak teret. Plasman na Euro za bh. naciju bio bi melem na sve rane iz prošlosti, dok bi poraz bio težak udarac unatoč dobrim rezultatima posljednjih godina.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.