Zečević i ostali: Pokušaj davanja alibija optuženom

 

Zaštićena svjedokinja Odbrane je rekla da je sa optuženim Brankom Topolom razgovarala 21. augusta 1992. godine, nekoliko sati nakon što je Prijedor napustio konvoj iz kojeg je na Korićanskim stijenama izvedeno i ubijeno oko 200 civila.

Dajući iskaz u korist Topole pod pseudonimom O4, svjedokinja je kazala da je 21. augusta 1992. bila u prijedorskom naselju Tukovi, odakle je organizovan konvoj kojim je njena familija otišla u Travnik.

“Čuli su da ide konvoj i odlučili da krenu. Bila sam cijelo vrijeme sa njima do polaska konvoja, koji je krenuo oko 11:15 sati. Sutradan sam od sestre saznala da je bilo žrtava i da su moji dobro prošli”, rekla je zaštićena svjedokinja, dodavši da Topolu nije vidjela u Tukovima.

Tužilaštvo BiH tereti Topolu – skupa sa Sašom Zečevićem, Radoslavom Kneževićem, Marinkom Ljepojom i Petrom Čivčićem – za učešće u izdvajanju civila iz konvoja, koji je 21. augusta 1992. išao iz Prijedora prema Travniku, te ubistvu 200 muškaraca na Korićanskim stijenama.

U optužnici stoji da je Topola bio stražar u logoru Trnopolje, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

U nastavku davanja iskaza, zaštićena svjedokinja O4 je rekla da je 21. augusta 1992. godine oko 14 sati razgovarala sa Topolom u njegovoj kući.

“Rekao je da moj prijatelj, za kojeg sam molila da mu pomogne, napustio Prijedor konvojem koji je išao iz Trnopolja. Prijatelj je došao do krajnjeg odredišta”, rekla je zaštićena svjedokinja.

Dok je razgovarala sa optuženim, kako je kazala svjedokinja, bilo je još ljudi, među kojima je bio i Nedeljko Briševac. Ona se prisjetila da je Topola tog dana vodio psa na operaciju. Srodstvo sa optuženim, tvrdi svjedokinja, nije uticalo na njeno davanje iskaza.

Nedeljko Briševac, drugi svjedok, prisjetio se da je krajem augusta 1992. godine bio sa Topolom, objasnivši da su vodili psa da mu veterinar skrati uši. Topola je, prema iskazu svjedoka, otišao negdje i opet se kasnije vratio kod veterinara.

“Branko je došao kada je završena operacija i otišli smo njegovoj kući. Bio je prisutan neko od komšija ali se ne mogu sjetiti ko je to bio”, rekao je Briševac.

Na upit Sudskog vijeća da li je tada vidio zaštićenu svjedokinju O4, Briševac je odgovorio da se ne sjeća.

Nastavak suđenja zakazan je za četvrtak, 27. oktobra ove godine, kada je planirano da u svoju korist svjedoči optuženi Topola.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.