Džuma…

 

“O vjernici, kada se u petak na molitvu pozovete, kupoprodaju ostavite i pođite da molitvu obavite; to vam je bolje, neka znate! A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite” (El-Džumu'a 9. i 10.)

„Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok oni ne promjene sami sebe!“ (el-Ra'ad)

Naša duša u ramazanu je bila upošljena namazom, kako dnevnim tako i noćnim, učenjem i slušanjem Kur'ana, postom i zikrom, dovama i sadakama, dobročinstvom i spajanjem rodbinskih veza.

Okusili smo na trenutak slasti i počasti imana, i družili smo se sa suštinskim porukama posta, okusili smo lezzet tevbe i pokajanja i suzama orošenih očiju, stapajaući se sa dovama upućenim Gospodaru svih svjetova!

Bili smo u namazu koji je radost srca svakog muslimana, postili smo dane ramazana čiju ljepotu ne zna osim onaj ko ga isposti, i djelila se sadaka i ko je imao i ko nije imao. Prelazili smo sa hajrata na hajrat, sa dobrog djela na dobro djelo, čuvajući se harama, ružnih riječi i postupaka onoliko koliko se moglo. Sve u svemu bili smo u halu i stanju za kojeg se moglo reći – kamo li sreće da ovakav odem pred Allaha dž.š.! Kamo sreće da mi edžel i smrt dođe u ramazanskim danima ili noćima kada smo u potpunoj pripravnosti za nju!

Ramazan tek što je prošao, a mnogi se povratiše starim haramima – oni koji prije Ramazana nisu klanjali počeše opet da ne klanjaju, oni koji su pili i pušili prije Ramazana počeše opet da piju i puše, oni koji su se bavili malverzacijama u trgovanju i poslovanju po Bajramu opet nastaviše isto da čine, oni koji su gledali i slušali ogavštine opet se povratiše tome…

Mi ne tražimo da tokom cijele godine budemo u stanju pripravnosti kao što smo bili u Ramazanu, već samo hoćemo da smognemo snage i da svi zajedno kažemo jedno veliko NE prekidanju s praksom činjenja dobrih djela, i jedno veliko DA životu protkanom namazom, postom, kur'anom, zikrom, dovama i sadakom!

Čime smo se to okoristili od Ramazana?

Ispratili smo mubarek mjesec Ramazana, njegove lijepe dane i njegove mirisne noći; ispratili smo mjesec Kur'ana, takvaluka, sabra, džihada, rahmeta, magfireta, oproštaja i oslobođenja vratova od džehennemske vatre. Šta su plodovi koje smo probrali sa plemenite stabljike Ramazana?

Da li smo postali muttekije bogobojazne; da li smo uzeli diplomu takvaluka koju mjesec Ramazana daje? Da li smo savladali predmete sabra, strpljenja i trpljenja kad su u pitanju farzovi i harami?

Da li smo odgojili sebe na raznim treninzima koje nam mjesec ramazana nudi? Da li smo se na pravi način borili i izborili sa svojom dušom i strastima?

Da li, i da li… pitanja su brojna i misli koje lete srcem i dušom svakog iskrenog muslimana. Svaki iskreni musliman razgovara sa svojim nefsom i sa svojom dušom, dajući joj potpuno iskrene i otvorene odgovore.

Ramazan je medresa imana; ramazan je islamska benzinska stanica gdje se jedan musliman opskrbljuje gorivom koje će mu trajati tokom svih narednih mjeseci i dana!

Kad će se čovjek promjeniti ako ne u Ramazanu? Ramazan je škola promjena na bolje; ramazan je mjesec duševnog progresa i napretka. U ramazanu se mjenjaju naša djela, naše ponašanje i moral, naši adeti i običaji koji nisu u skladu sa Šeri'atom i riječima Allaha dž.š.: „Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok oni ne promjene sami sebe!“ (el-Ra'ad)

Ako ste bili jedni od onih koji su se na pravi način okoristili od mejseca Ramazana, kada ste postili iskreno, i klanjali sidkile, i na pravi način se sa svojom dušom i sa svojim nefsom – bohrali, onda veličajte Allaha dž.š., i zahvaljujte Mu se na tevfiku i podrški koju vam je dao, i molite ga da vas učvrsti na tome putu sve dok ne promjenite ovaj svijet!

Ali, nemojte dozvoliti sebi to da raspredete sami ono što ste čvrsto spreli! Nemojte dozvoliti sebi povraćaj haramima i grijesima; nemojte dozvoliti sebi apstiniranje i ostavljanje džamije i džemata i namaza rad jela, pića, prohtjeva i provođenja!

Zar ćete se nakon lezzeta i uživanja u ibadetima i robovanju Allahu dž.š., koje vodi Džennetu, povratiti nepokornosti i neposlušnosti Njemu dž.š., koje vodi džehennemu???

Loši li su ljudi koji za Allaha dž.š., ne znaju mimo mjeseca Ramazana!

Neki napustiše džamije i namaz u džematu, a neki u potpunosti ostaviše pet vakti namaza i nastaviše sa odlaskom u kafane i kafiće. Neki zaklopiše svoje Mushafe i povratiše se pjesmi i muzici. Naše majke odložiše svoje mahrame i hidžabe, i povratiše se otkrivanju i teberrudžu. Neki umjesto bdijenja na noćnom namazu povratiše se bdijenju pred televizorima i kompjuterima!

Ne smijemo biti ovako nezahvalni, i ne smijemo ovako uzvraćati Allahu dž.š., na to što nas je još od prošlog Lejle-i-Kadera poživio da dočekamo ovogodišnji Lejle-i-Kader! Ovakvo ponašanje se može nazvati nezahvalnošću na ni'imetima kojima nas je Allah dž.š., darovao!

Prve generacije muslimana (selefus-salih), su znale 6 mjeseci prije Ramazana da provode u dovama da im Allah dž.š., omogući da ga dočekaju, dok bi 6 mjeseci nakon Ramazana upućivali dove Allahu dž.š., da im ukabuli ramazanske ibadete i dobra djela! Gdje smo to onda mi u odnosu na njih?

Znak primljenosti nečijeg dobrog djela jeste taj da je čovjek u boljem halu i stanju nakon učinjenog dobrog djela nego li što je od prije bio. Allah dž.š., je rekao: „Ako budete zahvalni bili, Ja ću vam još više dati!“ (Ibrahim, 7.)

Još više će nam dati vidjeli mi to golim okom ili ne vidjeli. Allah dž.š., daruje iman i dobra djela kome On hoće, upućuje pravome putu koga On hoće, a u zabludi ostavlja koga On hoće. Dakle, ako smo na pravi način bili zahvalni Allahu dž.š., poslije Ramazana naše stanje mora biti samo bolje nikako gore.

Obožavaj Allaha dž.š., sve dok ti smrt ne dođe!

Ovako se mora ponašati svaki musliman; neprekidan u ibadetu i robovanju Allahu dž.š., postojan na putu Šeri'ata, čvrst u svojoj vjeri, obožavajući Allaha dž.š., iz mjeseca u mjesec, na svakom mjestu i u svakom vremenu. Pravi musliman zna da je Gospodar Ramazana također i Gospodar ostalih mjeseci i dana! Allah dž.š., kaže: „Idi pravim putem kako ti je i naređeno, kao i oni koji su se pokalajli s tobom…!“ (Hud, 112.); „…idite Mu pravim putem, i oprosta od Njega tražite!“ (Fussilet, 6.)

I nakon ramazana postoji dobrovoljni post i nakon teravija i dalje postoji noćni namaz! Poslanik s.a.w.s., je rekao: „Klanjajte noćni namaz, jer je to put dobrih pobožnjaka prije vas, približava vas Allahu dž.š., čisti vas od grijeha, odbija od harama, i čuva vaše tijelo od bolesti!“ (Tirmizi, Ahmed)

Tražite oprosta od Allaha dž.š., i budite zahvalni.

Nakon svakog učinjenog dobrog djela propisano je istigfar činiti i oprosta od Allaha dž.š., tražiti, pa isto tako i nakon posta.

Omer b. Abdul-Aziz rhm., je naređivao muslimanima diljem islamskog svijeta: Učinite hatmu ramazanu sa istigfarom i sadakom, i recite isto što je govorio i vaš pra-otac Adem a.s.:

„Gospodaru naš, mi smo nasilje prema sebi učinili, pa ako nam ne oprostiš i ne smiluješ nam se bićemo jedni od propalih!“;

i kao što je rekao Ibrahim a.s.: „Kojem se nadam da će mi grijeh oprostiti na Sudnjemu Danu!“;

i kao što je rekao Musa a.s.: „Gospodaru moj, ja sam nasilje prema sebi učinio, pa mi oprosti!“;

ili kao što je Zun-Nun junus a.s., rekao: „Nema boga osim Tebe, slavljen neka si, ja sam jedan od nasilnika!“


(Sead ef. Jasavić, prof.fikha)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.