RS će slaviti rođendan Komunističke partije Kine

Uz zvuke nacionalnih himni, Republike Srpske i Narodne Demokratske Republike Kine, i obavezno presijecanje svečanih vrpci,  danas, 1.jula. 2014 godine, na 93. rođendan Komunističke partije Kine, otvoren je veliki infrastrukturni projekt – autoput Banjaluka – Doboj. Ovaj dan svakako će biti zapisan zlatnim slovima u istoriji dvije zemlje.

Ovako nekako bi mogla u budućnosti zazvučati agencijska vijest o spektakularnom otvaranju autoputa Banjaluka – Doboj,  jer kako ga drugačije otvoriti autoput nego na rođendan zbratimljene Komunističke partije Kine. Tako je barem najavio ministar u Vladi RS Nedeljko Čubrilović.

Vlada Republike Srpske pokušava po svaku cijenu privući nove ulagače, uključujući i one iz Kine kojima je dano na znanje da će, realizuju li se takvi projekti, u ovom entitetu biti obilježena i godišnjica osnivanja kineske Komunističke partije.

Kineska kompanija China Road & Bridge Corporation pojavila se kao partner glavni izvođač radova autoputa između Banjaluke i Doboja, o čemu je u utorak s predstavnicima javnog preduzeća "Autoputevi RS" potpisan i predugovor.

Ministar saobraćaja i veza u Vladi RS Nedeljko Čubrilović tom je priilikom najavio da bi saobraćaj novim autoputem moglo početi već za tri godine.

‘Imamo čvrsto obećanje izvođača radova da će autocesta biti završena do 1. jula 2014. godine odnosno da će biti svečano otvorena na dan proslave godišnjice Komunističke partije Kine’, izjavio je Čubrilović

Izgradnja autoputa između Banjaluke i Doboja, duge 75 kilometara, počela bi tokom proljeća 2012. godine, ali osnovni preduslov za to još nije ispunjen.

Vlasti RS u svom budžetu nemaju 401 milijun eura, koliko bi stajao cijeli projekt, pa očekuju petnaestogodišnji kredit od Kineske izvozne banke uz godišnju kamatu od četiri do pet posto, o čemu se tek pregovara. Tim bi se kreditom finansiralo 85 posto troškova, dok bi se ostatak osigurao iz drugih izvora.

Prema postojećim izračunima, kilometar novog autoputa stajao bi oko pet i pol milijuna eura,a što je potvrdio ministar Čubrilović u intervjuu za Nezavisne novine

Vlasti RS i ranije su pokušavale potaknuti izgradnju autoputa BL – Doboj i čak potpisivale slične predugovore, ali svi ti napori su propali jer nitko od potencijalnih izvođača nije našao projekt finansijski isplativim niti je do sada ijedna ozbiljna banka za njega željela dati bankarske garancije. Zbog toga je raskinut i raniji predugovor koji je s vladom RS potpisao austrijski Strabag.

 

(6yka)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.