DEVETNAEST GODINA OD MASAKRA NA VLAÅ IČU

DEVETNAEST GODINA OD MASAKRA NA VLAÅ IČU

U nedjelju, 21.augusta 2011. godine posjetićemo Korićanske stijene na Vlašiću, gdje su prije 19 godina policajci iz Prijedora izdvojili iz konvoja i pogubili nad provalijom više od 200 prijedorskih civila.

Ukupno je do sada 14 prijedorskih policajaca optuženo za ovaj zločin, četvorica su priznali i osuđeni. Petorica su u žalbenom postupku nakon prvostepene presude a  protiv preostale petorice se još vodi postupak na Sudu Bosne i Hercegovine.

Dvanaest Prijedorčana je preživjelo strijeljanje i pad u provaliju, neki od njih su svjedočili pred sudovima u Hagu i Sarajevu.

Tijela većine žrtava još uvijek nisu pronađena, a do sada su ukopani posmrtni ostaci od 62 žrtve ekshumirane u dva navrata, 2003. i 2009. godine. Na tom mjestu su ubijani i ljudi iz drugih opština, do sada su identifikovane dvije žrtve iz Kotor Varoši.

Ovo je deseti put da porodice žrtava posjećuju Korićanske stijene. Nije izborna godina pa se i ne očekuje prisustvo političara sa viših nivoa vlasti. Pročitat će se imena žrtava i pustiti u provaliju 250 ruža simbolizirajući tako pad tijela nevinih ljudi. Na tom mjestu još uvijek ne postoji nikakvo spomen obilježje jer su se vlasti u Kneževu pismeno usprotivile. Građani Kneževa u posljednje vrijeme to mjesto stradanja nevinih civila pretvaraju u deponiju smeća.

Posjetu organizuju Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”, Udruženje logoraša Prijedor ‘92, Udruženje logoraša Kozarac i Organizacija porodica poginulih i nestalih osoba ”Vrbanja” Kotor Varoš Travnik

Kolona vozila se formira u Kozarcu (ispred stadiona) i polazi u 07:30 h putem preko Banja Luke i Kneževa/Skender Vakufa do Korićanskih stijena na planini Vlašić. Početak centralnog obilježavanja planiran je u 11:30 h a do tada će se pridružiti i posjetioci iz Travnika (polazak u 9:30 h ispred hotela Lipa) i drugih mjesta BiH, koji su također najavili svoj dolazak.

Prisustvo na ovoj komemoraciji mnogo znači u nastojanju da se tijela žrtava ovog zločina pronađu a svi počinioci izvedu pred lice pravde.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.