ZAJEDNIČKI U DVADESETU GODIÅ NJICU

Predstavnici osam prijedorskih nevladinih organizacija danas (utorak 16.08.2011.) su se sastali u prostorijama Srcem do mira u Kozarcu kako bi nastavili razgovore oko organizovanja obilježavanja 20. godišnjice stradanja nevinih ljudi.

Dogovoreno je da do sljedećeg sastanka (petak, 02.09.2011. u Rizvanovićima u prostorijama Mostova prijateljstva) predstavnici svih udruzenja dostave svoje prijedloge za članove organizacionog odbora i tehničke koordinacije i tada će se izvršiti izbor i imenovanje. Trebala bi se odrediti i organizacija koja će biti nosilac aktivnosti u podnošenju projekata i preuzeti odgovornost za finansijske tokove.

Organizacioni odbor nema ambicije da na sebe preuzme obavezu organizovanja svih aktivnosti na obilježavanju 20. godišnjice stradanja žrtava u Prijedoru. Odbor će nastojati da svojim kapacitetom (i kapacitetima udruženja koji ga čine) sadržajno pomogne organizaciju svih aktivnosti koje imaju dodira sa sjećanjem na žrtve, suočavanjem sa prošlošću i tranzicionom pravdom.

Odbor će se ipak najvise fokusirati na 4. 5. i 6. august 2012.godine kada će od opštine Prijedor pokušati stvoriti centralno mjesto obilježavanja 20. godišnjice početka stradanja u Bosni Hercegovini.

Posebno će se posvetiti paznja aktivnostima koje imaju međunarodni značaj i na kojima će učestvovati eksperti, aktivisti za ljudska prava i drugi dobronamjerni ljudi iz zemalja u regionu i svijeta. 

Na sastanku su učestvovali predstavnici sljedećih organizacija:

Udruženje Prijedorčanki Izvor
Udruženje logoraša Prijedor ‘92
Udruženje logoraša Kozarac
Udruženje Srcem do mira
Udruženje Optimisti 2004.
Udruga Hrvatski dom
Udruženje Mostovi prijateljstva
Udruženje građana Behar

 

(E.R.)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.