Dani Kozarca; 80 godina FK Bratstva

Ferid-leka piše:

Evo polako vracamo se u ovaj pecalbarski zivot i jos neko vrijeme cemo spominjati nase godisnje odmore koje provedosmo po rodnim krajevima i drugim vec isplaniranim i neisplaniranim mjestima.

Nas najveci mali grad vec dugi niz godina odrzava sportsko kulturni program za vrijeme godisnji odmora a to su DANI KOZARCA. Pored svih manifestacija koje su se dogadjali jedan dan FK Bratstvo je imalo za proslavu 80 godina od osnivanja. Tako da smo 25 jula imali okrugli sto sa najstariim zivim igracima FK Bratstva gdje su im urucene i povelje naseg kluba.

Sjecanja Banjalucanina osamdeset trogodisnjeg Alije Saraca koji je dosao u Kozarac kao prosvjetni radnik i koji je igrao za nas klub su nas sve prisutne odusevile a on nam je pricao o putovanjima na konjskim kolima  sa maslancama u masnom papiru ali i o velikim pobjedama naseg kluba. 

O sjecanjima na nase najstarije igrace i na njih same jos su nam pricali i  Mustafa Hodjic, Kemal Fazlic, Eno Besic, Uzeir Balic a tu su bili  i igraci iz svih generacija tako da smo jedan sat vremena proveli u stvarno jednoj lijepoj atmosveri na podsjecanja  o nasem klubu iz proslosti. Za ovim okruglim stolom smo se nadali i legendarnom  nasem igracu Husniji Fazlicu koji nam je bio obecao ali je u zadnjem momentu odkazao dolazak iz opravdanih razloga.

Tacno u dvanest  sati smo smo polozili cvijece na spomen obiljezje. Cvije su polozili najstariji nas gost  Alija Sarac,  Emanullah Blazevic  jedan od najmladjih igraca, sadasnji kapiten naseg kluba Deumic i moja malenkost.

Poslije polaganja cvijeca smo se razisli a u sest sati je bila zakazana tradicionalna utakmica po sesti put izmedju FK Bratstva i Dijaspore.

Utakmica je pocela tacno u sest sati  pred nekih par stotina gledalaca sto smo bili zadovoljni jer vrijeme je bilo takvo kao da ce svaki momenat poceti da pada kisa. Na zadovoljstvo svih kise nije bilo gdje smo se radovali i nadali da ni navece nece biti jer je bio najavljen dugo ocekivani Mega koncert.

Rezultat ove utakmice je bio najmanje vazan koliko druzenje nase djece iz dijaspore a bogami zaigrali su i pojedini veterani  naseg kluba koji su momentalno u dijaspori. Pred pocetak utakmice nas kozarcanin Mirsad Arifagic urucio je komplet opreme za juniore. FK Bratstvo mu se mnogo zahvaljuje jer ovim  pokazujemo da smo daleko od rodne kuce ali da uvjek mislimo na nase mjesto i nas klub.  Zahvalio bi se svim ucesnicima ove utakmice  i akobogda dogodine cemo se opet sastati na nasem igralistu kraj pilane.

Navece 25 jula na skolskom igralistu je bilo sve spremno za dugo najavljivani MEGA KONCERT FK BRATSTVA  povodom 80 godina postojanja.

U zadnjem momentu voditelj programa mi se razbolio pa sam morao preuzeti ulogu gdje me je uhvatila velika trema  prvo zbog mog prvog nastupa kao voditelja drugo zbog publike koju nisam ocekivao  da ce doci u onolikom broju.  Po mojim prognozama na koncertu je bilo preko 1000 posjetilaca. Moje najavljivanje koncerta i izlazak KUD KOZARA  Kozarac koji su prvi nastupili zapoceo je  koncert.

Redali su moji gosti Zijo Kasumovic, Mirza Hodjic, Gos. Tidja Besic Garibovic, Iso Mehmedagic, nasa gosca iz Cazina Zehida Kostic, zatim Emir Blazevic, grupa Infekcija , zatim gosca iz Zenice Jusufovic Sanela, Enes Garibvic, Samira Kasumovic, Dedo Balic, Vasko Besic i najmladji ucesnik sa jednom pjesmom Javor.

Sve ucesnike pratio je bend Nedima Kazica Netke iz Prijedora. Ovom prilikom bi se zahvalio svim ucesnicima koji su dali svoj maksimum na  ovom koncertu. Eso Balic koji je takodje trebao  nastupiti iz opravdanih razloga  je morao nazad a takodje bi spomenuo i Haru Mujica, Seada Besica, Sabana Forica muza od Elvire Rahic koje sam takodje bio pozvao i rado bi se svi pridruzili ali su u isto vrijeme imali druge obaveze. Pozeljeli su mi srecu u organizaciji i obecali da ce drugi put rado prisustvovati ako ih na vrijeme obavjestimo.

Zahvalio bi se i mojim dvjema kozarcankama koje su tu uvjek da pomognu Kozarcu i kozarcanima a to su Selimovic Refika KIKA  i Almira Kulasic Leptirica. Ove dvije dame su iskupljale donacije za nas klub i ja im u ime  FK Bratstva kao i u svoje ime mnogo zahvaljujem.

Tu je bila i ekipa koja je stojala iza sanka  na celu sa Camilom Dergicem, Fikretom Kusuranom, Jasminom Memicem , i drugima koji takodje imaju respekt za ovo sto rade za nas klub.

Ne treba zaboraviti ni pomoc predsjednika kluba Juse Mesica kao i dvojice ljudi koji su mi pomogli oko uredjenja bine  Ibru Kahrimanovica  i Admira Zejnica Adija.Tu svakako moram spomenuti i tri sponzora MEGA KONCERTA a to su WIKO BV iz Rotterdama, Fondacija SEDRA  Holandija  i K.A. OPREMA Kozarac Iako je vrijeme bilo pomalo prohladno ali na srecu bez kise koncert je trajao do 01 sat gdje mislim da sus vi bili zadovoljni.

Kao i obicno uvjek sam optimista pa tako i sa ovim koncertom da je bilo ludo i nezaboravno pa ako ste zadovoljni recite nam da ga ponovimo iduce godine gdje ce biti siguran sam jos bolje i ljepse. 

Jos jednom HVALA KOZARAC HVALA PRIJATELJI KOZARCA VOLIM VAS SVE.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.