Republika Srpska je glavni izvršitelj zločina i genocida

"Srpske radikalne mase se slažu s zločinima nad Bošnjacima i spremne su to opet počiniti bez trunke grižnja savjesti", to je poruka koja je poslana s demonstracija podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Veličanje ratnih zločinaca i njihovih djela – uništavanje bošnjačkog naroda, je velika bruka za srpski narod. Srpski političari uporno ponavljaju da ne postoji kolektivne već samo individualna odgovornost za zločine.

No, upravo je ova kolektivna podrška od Banja Luke, Pala, Trebinja, Foče, Višegrad itd. za kolektivni zločin koji su počinili Srbi nad Bošnjacima i te kako vidljiva i vjerujem da se svaki pošteni Srbin stidi ovih demostracija podrške zločincu Ratku Mladiću.

Da, kolektiv je kriv za zločine nad nesrbima koji su se desili u:

Srebrenici (UN zaštićenoj zoni) – više od 8.000 ubijenih, Zvorniku preko 3.000 ubijenih, Bratuncu preko 3.000 ubijenih, Vlasenici preko 2.300 ubijenih, Višegradu preko 1.500 ubijenih, Rogatici preko 1.500, ubijenih, Foči preko 2.500 ubijenih, Brčkom preko 1.000 ubijenih, Doboj preko 1.500 ubijenih, Prijedoru preko 3.500 ubijenih, Banja Luci preko 1.000 ubijenih, Bosanska Krupa preko 1.000 ubijenih, Sanski Most preko 1.000 ubijenih…

U srpskoj opsadi Sarajeva (UN zaštićenog grada), koja je trajala 1.475 dana ubijeno je preko 10.000 odraslih i preko 500 djece.

Tokom opsade na grad Sarajevo je je ispaljeno preko 480.000 projektila.

U cilju stvaranje Republike Srpske – protjerano je stotine hiljada građana nesrpske nacionalnosti iz njihovih domova, a veliki broj mučen u sistematski razradjenoj mreži srpskih koncentracionih logora širom Bosne i Hercegovine.

Zločinačka srpska taktika u Brčkom u sjevernoj Bosni bila je ista kao i ona u Zvorniku u istočnoj Bosni i Prijedoru u zapadnoj Bosni – genocidno čišćenje nesrpskog stanovništva i vojni napadi bili su koordinirani i planirani i predvidivi. (Analiza: John Western- Staate Departments Bureau of Inteligenz 1992.)

U Bosni i Hercegovini je ubijeno 2.961 djece Bošnjačke nacionalnosti: 302 djece od 0-5 godina starosti, 496 djece od 5-10 godina starosti, 715 djece od 10-15 godina starosti, 1.412 djece od 15-18 godina starosti.

"Masovna grobnica Suha kod Bratunca, dokaz je jednog od najmonstruoznijih zločina u Podrinju. U grobnici je pronađena Zekira Begić, ubijena zajedno sa bebom, u devetom mjesecu trudnoće. Od 38 posmrtnih ostataka, nađene su i četiri majke koje drže djecu u naručju, te dvije majke sa djecom u zagrljaju" (Oslobodjenje).

Zločinački kolektiv koji je odgovoran za ove zločine se zove Republika Srpska. Republika Srpska kao kolektiv, mora odgovarati za zločine koji su počinjeni u njeno ime i u ime takvog srpstva (čistog, bez mješanja sa drugim narodima).

Kolektivnu odgovornost Republike Srpske treba utvrditi međunarodni sud jer se samo istinom mogu stvoriti trajni uslovi za mir u BiH.

Sliku srpstva koju želi Republika Srpska možemo posmatrati kroz brojne zločine u ratnom periodu i brojne masovne nacionalističke demonstracije u današnjem "mirnodobskom" periodu.

Teško je objasniti taj nagon i "osjećaj za pravdu" kojim se brojni zločini kao i borba za Republiku Srpsku pokušavaju lažno prikazati kao srpski odbrambeno-otadžbinski rat. To je prokletstvo pogrešnog sistema vrijednosti zasnovano na lažima i mitovima.

Istina je, da Republika Srpska nikada nije postojala na tlu BiH i da tu ne može biti riječi o srpskoj otadžbini već samo o istočnoj Bosni – domovini/otadžbini Srba, ali i Bošnjaka koji su protjerani iz svojih domova.

Istina je, da je njihov "srpski odbrambeno-otadzbinski rat" u stvari srpski zločin nad nesrbima pred kojim se odgovara na međunarodnim sudu. Nažalost i srpska omadina je ginula upravo za ideologiju kojoj se sudi u Den Hagu, isto kao što su ginuli njemački mladići u drugom svjetskom ratu za hitlerovu fašističku ideologiju. No, danas bi to u njemačkom društvu bilo sramotno to nazvati otadžbinskim ratom.

Ne bih se složio sa mišljenjem političara Dr. Dennisa Gratza kada on kaže da ove demonstracije nemaju posebnog značaja i da ne održavaju mišljenje većine – iako bih voli da je on u pravu.

Ako većina naroda misli drugačije onda to mora i pokazati i javno i organizovano demonstrirati svoje mišljene, a u ovom slučaju to nije tako.

Ne postoji čak ni mala srpska grupacija koja javno demonstrira zadovoljstvo da se konačno hapšenjem zločinaca diferencira/razlikuje "ljudsko srpstvo" od "zločinačkog srpstva"!? Izuzetak su intelektualni pojedinci.

Uostalom, većina srpskog naroda u BiH je birala Milorada Dodika koji je glavni organizator negiranja zločina nad Bošnjacima i politički i ideološki nasljednjik Radovana Karadzića.

Značajni su ovi nacionalistički skupovi jer pokazuju da se određene srpske mase slažu sa zločinima nad Bošnjacima i da su spremne to opet počiniti bez trunke grižnja savjesti. Tu se vide mlade generacije koje su odgojene u takvom duhu i misle da su u pravu te se na taj način bore za "čast srpstva".

Ineresantno je da su ove "mase zla", koje brane zločince, u stanju organizovati brojne demonstracije širom BiH, za razliku od bošnjačkih stradalnika i njihovih potomaka koji su izgleda brzo zaboravili nevolje koje ih mogu opet zadesiti, te nisu u stanju da zajedno i organizovano dignu svoj glas za istinu.

No, za takvo stanje su najviše krivi politički prestavnici bošnjačkog naroda – koji se nakon svega što se desilo, boje (ne žele) otvoreno i ponosno suprostaviti nepravdi, te svaki put uzmiču po jedan korak nazad i tako do nove propasti…

Bošnjaci ne bi trebali ponavljati greške, po onoj: "Za rat je potrebno dvoje" što je svakako zabluda koja je koštala života hiljade nedužnih i nespremnih ljudi.

Genocid, osim što je zločin najvišeg ranga, u pravnom smislu, je i društvena pojava sklona ponavljanju. On će se u određenim trenucima teške ekonomske i političke krize na širem planu nastaviti. Jer naredbodavci i izvršioci nisu zadovoljni rezultatima. Plan je bio potpuno uništenje Bošnjaka i nestanak Bosne s geografske karte.

Bosne još uvijek ima, a i Bošnjaka. Zbog njihovog postojanja, genocid će se nastaviti odnosno pokušati izvršiti u punom kapacitetu u povoljnim društvenopolitičkim okolnostima (Doc. dr. Rasim Muratović, naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu).

Za rat i zločin je potrebno samo jedno zlo – upravo ova radikalna masa naroda, koju uveliko podržava srpski nacionalista Milorad Dodik sa veoma upitne političke platforme – Republike Srpske.

(Senad Ušanović; Bosanski talasi)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.