Barcelona osvojila četvrti naslov evropskog prvaka

 

Na londonskom Wembleyu je odigrano 56. finale nogometne Lige prvaka. Sastali su se Barcelona i Manchester United. Ovo je bila repriza finala od prije dvije godine, kada je u Rimu slavila katalonska ekipa rezultatom 2-0. Večerašnja utakmica u glavnom gradu Engleske izazvala veliku pažnju u cijelom nogometnom svijetu.

Finalna utakmica ovogodišnje Lige prvaka između Barcelone i Manchester Uniteda je započela pritiskom ekipe menadžera sir Alexa Fergusona. Mladi napadač Javier Hernandez je u 4. minuti susreta uputio udarac ka golu Victora Valdesa, ali je odbrana Barcelone uspješno izblokirala njegov udarac. Manchester je u prvim minutama susreta imao nešto više od igre. Hernandez se u prvih sedam minuta našao u dvije izgledne prilike, ali je oba puta bio u ofsajdu. Nakon toga je brzonogi Wayne Rooney ušao u kazneni prostor Barcelone, ali je na vrijeme intervenisao Valdes. Rooney se našao u prilici nakon ispucavanja Unitedovog golmana Edwina van der Sara. U dobroj situaciji se nedugo zatim našao ponovo Hernandez, ali je Pique pratio igru i otklonio opasnost. Na drugoj strani je pokušao Barcelonin David Villa, no, odbrana Uniteda predvođena kapitenom Nemanjom Vidićem je izblokirala njegove udarce.

Prvu ozbiljnu priliku za Barcelonu je propustio Pedro u 16. minuti nakon odlične akcije ekipe Josepa Guardiole. Pedrov šut je završio pored gola. Nedugo zatim ponovo je zaprijetio Villa. Jedan šut je završio pored gola, dok je drugi zaustavio Van der Sar. Barcelona se u tim trenucima oslobodila pritiska i počela nametati svoju prepoznatljivu igru. Kapiten Uniteda, Nemanja Vidić, sjajnom je reakcijom zaustavio Messija koji je 26. minuti ušao u kazneni prostor Uniteda i bio u dobroj prilici da donese prednost Barceloni. Sjajnog Argentinca je nakon toga uspio na sličan način zaustaviti i Rio Ferdinand. Barcelona je u tim trenucima dominirala na terenu, a to se isplatilo u 28. minuti susreta kada je na fenomenalnu asistenciju Xavija za vodstvo Barcelone pogodio Pedro Rodríguez.

Nakon vodećeg gola igrači Barcelone su nastavili napadati na gol Van der Sara želeći povisiti svoje vodstvo. No, umjesto toga je United došao do izjednačenja u 36. minuti susreta. Strijelac je bio Rooney, a asistenciju je upisao iskusni Ryan Giggs. Valdes nije mogao odbraniti odličan šut Unitedovog napadača. Katalonci su pokušali uzvratiti preko Xavija, ali je njegov udarac završio iznad gola. Nakon toga je šut Andresa Inieste ukrotio Van der Sar. Uigrana akcija Barcelone u 40. minuti nije urodila plodom. Priliku za novo vodstvo Barce je propustio Messi u finišu prvog dijela. Ipak, dinamična i otvorena igra obje ekipe u prvom poluvremenu je bila dostojna finala Lige prvaka. Na odmor se otišlo pri rezultatu 1:1.

Manchester United i Barcelona su i u nastavku utakmice nastavili sa dopadljivom igrom. Katalonci su preuzeli inicijativu i napravili nekoliko dobrih prilika. Pokušali su Iniesta i Messi, no odbrana Uniteda je krajnjim naporom otklonila opasnost od svog gola. No, to im nije uspjelo u 55. minuti kada je upravo Messi donio novo vodstvo Barceloni.

Nakon novog vodstva, igrači Barcelone su doslovno počeli opsjedati gol Uniteda. Messi je imao nekoliko prilika, ali se istakao iskusni golman Van der Sar svojim sjajnim odbranama. No, pomoći nije bilo u 71. minuti utakmice kada je treći gol za Barcu postigao Villa. Ovog puta je asistent bio Sergio Busqeuts. Na drugoj je strani pokušao Rooney, ali promjene rezultata nije bilo. U 79. minuti susreta je zabilježena sporna situacija u šesnaestercu Barcelone kada je rukom igrao neko od odbrambenih igrača Barcelone, no glavni sudija Viktor Kassai nije dosudio jedanaesterac. Do kraja susreta nije bilo promjene rezultata. Barcelona je slavila rezultatom 3-1 i osvojila četvrtu titulu evropskog prvaka.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.