19 godina od osnivanja logora smrti Trnopolje

 

Udruzenja logorasa “Prijedor 92” i “Kozarac” te Udruzenje prijedorcanki “Izvor” i Udruzenje zena “Srcem do mira”-Kozarac, organizovali su skup u znak sjecanja na uspostavljanje koncentracionog logora “Trnopolje” te pocetak progona nad nesrpskim stanovnistvom.

Više desetina bivših logoraša okupilo se, i ovoga 26.maja 2011. godine, ispred kompleksa nekadašnjeg logora smrti Trnopolje, i tako obilježili 19 godina od osnivanja logora kroz kojeg je, prema nepotpunim podacima, za nepunih sedam mjeseci prošlo preko 25 000 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Iz ovog logora krajem augusta 1992. godine izvedeno 200 logoraša, koji su ubijeni na Korićanskim stjenama.

Logoraši su i danas istakli da su ogorčeni činjenicom da do sada niko, pod čijom je upravom bio logor u Trnopolju, nije procesuiran ni u Haškom tribunalu, ni pred domaćim sudovima. Ništa manje nisu ogorčeni ni na sadašnju vlast u RS koja im onemogućava da ostvare svoja prava po osnovu civilnih žrtava rata.

Na današnji dan prije 19 godina Krizni štab prijedorske opštine je u Trnopolju osnovao prvi od tri logora smrti, u kojeg je najprije deportovano nesrpsko stanovništvo sa kozaračkog područja, a kasnije i sa ostalih područja opštine.

Televizijski snimci britanskih novinara iz Trnopolja, u kojim su iza logorske žice prikazani zatočenici, “živi kosturi”, prebačeni iz logora Omarske, šokirali su svjetsku javnost.

I na ovogodišnjem skupu bivši logoraši su izrazili nezadovoljstvo što je spomen obilježje poginulim pripadnicima VRS iz Trnopolja podignuto na prostoru gdje se nalazio logor, te da se ovdje treba izgraditi memorijal koji bi sacuvao sjecanje na dogadjaje iz ljeta 92. godine…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.