KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Kako kaze pjesma: Uvijek dodje sunce, nakon kise…, to je mozda i jedino optimisticno sto bi se moglo navesti ovih zadnjih nekoliko dana u kojima se vrijeme natmurilo i okisalo, sto je naravno, uticalo na ritam zivota u ovoj najvecoj maloj kasabi na svijetu…

Pocetak prosle sedmice proveo sam, sto sam vec pisao u proslom tracu, u Sarajevu gdje sam ucestvovao na konferenciji “Nestali – sjećanja, grobnice i mjesta buđenja savjesti“.

Na pocetku konferencije, uz prisustvo medija, dobrodošlicu i uvodne riječi dali su: gospodin Rolf Lenz, ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini, gospođa Kathryne Bomberger, generalna direktorica, Međunarodne komisije za nestale osobe i gospođa Elizabeth Silkes, izvršna direktorica, Međunarodne koalicije mjesta buđenja savjesti.

Nakon uvoda, imali smo priliku vidjeti prezentacije gostiju: Muzeja District Six (Južnofrička Republika) – sjećanje na prisilno protjerivanje za vrijeme aparthejda koju je prezentovala gospođa Bonita Bennett, direktorica muzeja. Muzeja Gulag (Rusija) – jedini radni logor iz doba Staljinizma koji je sačuvan u Rusiji, ovu prezentaciju izveo je gospodin Viktor Shmyrov, direktor muzeja i Projekt Zacjeljivanje rana kroz sjećanje Sjeverna Irska – mreža osoba različitih političkih, socijalnih i religijskih uvjerenja koji zajedno rade na suočavanju sa i sjećanju na prošlost u Sjevernoj Irskoj  u prezentaciji  gospođa Kate Turner, direktorice projekta.

Nakon ove tri prezentacije uslijedila je diskusija a nakon krace pauze nastavilo se sa nove dvije prezentacije: Corporacion Parque por la Paz Villa Grimaldi (Čile) – tajni centar zatvaranja, mučenja i nestanaka u periodu 1973-1978. godine, prezentatorica: Gospođa Margarita Romero, te Memoria Abierta (Argentina) – sjećanje na nestale tokom državnog terorizma u Argentini (1976-1983. godine) prezentator: Gospodin Gonzalo Conte, koordinator topografije programa sjećanja.

Nastavljeno je dalje sa  diskusijom u manjim grupama na pitanja: Koji su ciljevi predstavljenih memorijala, muzeja i projekata? Na kojim principima počiva rad predstavljenih memorijala, muzeja i projekata? Sa kojim su se preprekama i poteškoćama u radu predstavljeni memorijali, muzeji i projekti suočavaju? I kakva su iskustva?

Na kraju dana odrzana je plenarna sjednica sa zakljucima dana.

Drugi dan konferencije imali smo prilike vidjeti prezentaciju ICMP-ovog izvještaja sa Konferencije o univerzalnim modelima memorijala i sjećanja, gospodina Matthew Hollidaya te lokalne inicijative u vezi sa sjećanjem: Prezentacija trans-evropskog projekta suočavanja sa prošlošću, koju je prezentovala gospođa Alma Mašić, Inicijativa mladih za ljudska prava, BiH i Centar Andre Malraux, BiH. Predstavljen je projekat: “Zaborav – nikad više”kao i projekt: „Kako obilježiti međunarodni Dan nestalih osoba“.

Nakon pauze ponovo je nastavljen rad u manjim grupama gdje su pitanja za diskusiju bila: Šta želimo postići procesom sjećanja na nestale? Koji su ciljevi sjećanja na nestale (npr. odavanje počasti žrtvama, sticanje iskustva na osnovu prošlosti, zacjeljivanje rana, stvaranje mira, itd.)? Kako će definisani ciljevi uticati na usvojene načine sjećanja dugoročno? I koji principi treba da vode proces sjećanja?

Na kraju rada imali smo prezentaciju zaključaka Radne grupe na plenarnoj sjednici, gdje se nakon diskusije razgovaralo i o buducim koracima, s obzirom da smo tek na pocetku dugog i teskog procesa, uspostave zajednickog memorijala za nestale i inace procesa tranzicijske pravde i suocavanja sa teskom prosloscu…

Olujno vrijeme, odgovaralo je juce nasim fudbalerima Bratstva koji su na stadionu Mrakovice u Kozarusi ugostili i pobjedili ekipu FK Jablanica iz B. Gradiske sa rezultatom 4 : 2.

U zanimljivoj i fer utakmici, Bratstvo je pred nekolicinom najodanijih navijaca uspjelo na kraju nadigrati goste iz Gradiske i zasluzeno uknjiziti dugoocekivana i prijeko potrebna tri boda.

Nakon olujne noci, nasi vatrogasci, imali su jutros i jednu tehnicku intervenciju jer se na putu Trnopolje-Kozarac poprijecilo oboreno stablo, tako da je do izrazaja dosla motorka koju smo nabavili u zajednickoj akciji…:)

Nakon intervencije, vatrogasci su se vratili planiranom poslu, krecenju i osvjezavanju trenutnih prostorija u kojima su smjesteni nasi vatrogasci.

Nadati se da je ovo zadnje krecenje ovih prostorija a da ce iduce biti krecenje Vatrogasnog doma, sto bi bio odlican poklon Opstine za stotinuidvadeseti rodjendan naseg Vatrogasnog drustva Kozarac, koje pored svih poteskoca uspjeva reagovati na svaku vatru ili drugu nepriliku i uvijek biti na visini zadatka.

Trebam pohvaliti ovom prilikom i naseg Nedzada Hadzica koji je ispred str. MIX donirao cetke i farbu za osvjezavanje trenutnih vatrogasnih prostorija jer je svaka pomoc nasem drustvu dobrodosla i za svaku pohvalu…

 

 

 

 

Popio sam kafu sa Nedzadom Redzanovicem, koji se nedavno uspjesno operisao u Beogradu, iako je Nedzad jos uvijek daleko od ozdravljenja ipak su vidljivi pozitivni pomaci sto daje nadu da ce se ovaj mladi covjek uspjeti oporaviti od teske bolesti koja ga je zadesila.

Tom prilikom predao sam mu iskupljeni novac koji smo prikupili putem kozarac.ba a Nedzad se zahvalio svima koji su mu pruzili pomoc. Treba reci da je pomoc Nedzadu jos uvijek potrebna kako bi nastavio sa terapijama i daljnjim lijecenjem i ja se iskreno nadam da cemo naci snage i humanosti da ga pomognemo…

Danas poslijepodne u posjetu Kozaracu dosla je delegacija iz turskog grada Manise, koja je zajedno sa nasim predstavnicima u opstinskoj vlasti polozila cvijece na Spomen obiljezje nevino stradalim Kozarcanima, nakon cega su u drustvu domacina prosetali kroz carsiju do Stare baste  i tako upoznali ukratko o trenutnoj situaciji na ovim prostorima…

Veceras se u prostorijama Medzlisa IZ Kozarac odrzao sastanak Odbora za izgradnju Sehidskog turbeta, na kojem se razgovaralo o zavrsetku izrade projekta, izbora izvodjaca prve faze radova kao i samom pocetku nastavka radova te daljnjoj akciji prikupljanja sredstava za izgradnju Sehidskog turbeta i uredjenja Sehidskog mezarja u Kamicanima.

Amir ef. obavjestio je prisutne o toku izrade samog projekta kao i o tome da trenutno postoje uslovi da se krene sa nastavkom radova. Ove sedmice trebalo bi da se dogovori daljnji radovi sto bi znacilo da bi nastavak radova mogao krenuti uskoro.

Projekat, koji smo cekali svo ovo vrijeme na neki nacin je zaustavio cijeli ovaj proces i evo sada, hvala Bogu i ovo se polako rijesava i iskreno se nadam da cemo uskoro imati i konkretnije vijesti o nastavku radova kao i o akciji prikupljanja sredstava.

Vise informacija o ovome imacemo nakon sto se zavrsi tender i sklope ugovori sa izvodjacima radova ove prve faze…

Na kraju jos jedna molba od strane ljudi koji rade na procesu identifikacije exhumiranih tijela, naime medju nestalim Prijedorcanima vodi se i Kevac (Hamdije) Asim, rodjen 1952. godine a koji je zivio u G. Jakupovicima (Redak), njegov nestanak prijavila je njegova tetka Jakupovic Vahida. Koliko je poznato Asim je imao jos trojicu brace Osmana, Smaila i treci (nepoznato ime) koji po navodima zivi u Hrvatskoj. Ukoliko neko poznaje pomenutu porodicu i bracu nestalog Asima, bilo bi dobro da ih obavjeste da daju uzorke krvi kako bi se mogla obaviti identifikacija posto postoje indicije da je tijelo pronadjeno. Inace medicinski tim pocinje od 23. maja da radi na procesu identifikacije i razvrstavanja tijela pronadjenih na Koricanskim stijenama, koji ce nakon sto zavrse posao pozivati porodice da se izjasne u vezi ukopa na iducoj kolektivnoj dzenazi…

 

Toliko iz tmurnog Kozarca, al’ k'o sto pjesma na pocetku kaze: Uvijek dodje sunce, nakon kise …

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.