Omarska: Da se nikad ne zaboravi!

U organizaciji Saveza logoraša Bosne i Hercegovine u Omarskoj je danas obilježen Dan logoraša.

"Žene u crnom" su pozvale vlasti da prestanu sa negiranjem zločina. Nevladine organizacije iz RS tvrde da Bošnjaci "politizuju Omarsku".
 
Dan logoraša BiH obilježen je dostojanstveno i bez incidenata na prostoru nekadašnjeg logora u Omarskoj, ali i polaganjem cvijeća u Kozarcu na spomenik poginulim Kozarčanima.

 

 

Predstavnici logoraša RS i udruženja proisteklih iz rata zatražili su ranije da se zabrani obilježavanje jer ne priznaju udruženje logoraša na nivou BiH jer su, smatraju,  njihove aktivnosti usmjerene na stvaranje mržnje prema RS.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović kaže da su ovakvi stavovi neutemeljeni jer su u logoru Omarska ljudi mučeni i ubijani: „Preko 700 logaraša iz logora Omarska je ubijeno i to je dovoljan pokazatelj da se ne radi o političkom skupu, već je to sjećanje na Omarsku i mjesto na kojem su stradali“.

Zajović upozorila na odgovornost današnjih vlasti: „Mi danas moramo slati poruku mira i suživota. Ovo mjesto smrti mora da bude mjesto života…suživota, kaže Satko Mujagić, bivši logoraš napominjući da Omarska mora da bude opomena za sve buduće generacije.

 

 

Predstavnice „Žena u crnom“ iz Srbije pročitale su Deklaraciju o nastavku borbe protiv fašizma u kojoj se pozivaju vlasti u RS i Srbiji da prestanu sa negiranjem zločina koji su počinjeni.

Deklaracija je u isto vrijeme pročitana i u Beogradu, a predstavnica  „Žena u crnom“ Staša Zajović kaže da se time želi pokazati da je politika iz devedesetih bila fašistička i da njeno poricanje znači nastavak te politike: „Mi mislimo da patnje koje su nanijete porodicama žrtava u koncentracionom logoru ne smiju da budu privatna stvar već javna i politička činjenica“.

Mirsad Dautović iz Prijedora prošao je kao maloljetnik tri logora.  Odveden je u Omarsku, zatim prebačen na Manjaču i potom vraćen u Trnopolje. Nakon gotovo 20 godina sjećanja mu ne blijede.

„Prilikom hapšenja ubijeni su mi otac i brat koji je imao 15 godina, djed, stričevi…deset članova moje porodice. Ja sam u logoru prošao sve što su prošli logoraši. Nije bilo posebnog tretmana za maloljetnika“, priča Mirsad.

Obilježavaju stradanja logoraša u Omarskoj prisustvovali su i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

Izetbegović je naglasio da se moraju graditi institucije BiH koje će progoniti odgovorne za  razne zločine, a onima koji su protiv obilježavanja stradanja logoraša na Dan pobjede nad fašizmom, poručio je: „Upravo zato što su zaboravili ljudi. Koncentracioni logori su invencija fašizma. Ovdje je bio koncentracioni logor i upravo je danas pravi dan da se to obilježi“.

 

Inače, ovo je prvi put da se Dan logoraša obilježava uz visok stepen političkog pritiska iz RS.

U Udruženju logoraša RS su najavili da ukoliko bude današnjeg obilježavanja,  da će na Dan ustanka BiH, 27. jula podići spomenik na Zlatištu iznad Sarajeva, visine 36 metara stradalim Srbima u proteklom ratu. Inicijativu za izgradnju spomen – obilježja u Omarskoj još prije par godina pokrenuli su logoraši BiH, ali vlasti u Prijedoru ne žele da daju pristanak.

(Dragan Maksimović, DW)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.