KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Bezobzira na kojoj koti se nalazili na Kozari, uvijek mozete popiti Goshovu kafu za van… Istina ovdje kafa kosta 8 € ali cejf je cejf, i tad se ne gleda u novac… A za pare obicno i ne pitamo, one nisu problem :))

Prvomajsko kisovito jutro, pokvarilo je planove mnogim koji su planirali izaci u prirodu i rostiljati, i tako, ko fol tradicionalno, obiljeziti 1. Maj, Praznik rada…

Pomalo sarkasticno da u zemlji gdje ce prije biti rata nego posla, raja, bezobzira na nacionalnost i vjersku pripadnost “slavi” ovaj dan…

Mnogima je, cini mi se, ovaj dan samo povod da se izadje i proveseli u prirodi, i ne razmisljajuci mnogo o tome kakav je ovo praznik i zasto se on proslavlja…

Ono, standardno, hljeba i igara…

 

Lijepo vrijeme, Uskrsnji i Prvomajski praznici, doprinijeli su barem da Carsija zivne i krene buditi iz visemjesecnog zimskog sna… Kako sam se i sam skoro vratio iz vana, nisam mogao ni procijeniti da li je guzva ili nije, ali mi se cini da se sad ponovo vraca u standardnu kolotecinu, zatisje pred buru…

Novo ljeto je pred nama, i nova prilika da se susretnemo i druzimo, da zajedno sjednemo i pogledamo kuda ide nas brod zvani “Kozarac”….

Iako jos uvijek nema nikakvih naznaka da ce Savjet MZ Kozarac voditi ovogodisnje Dane Kozarca, ipak se nadam da cemo uspjeti organizovati sve ove dogadjaje koje planiramo a koje vec nekoliko godina redovno organizujemo…

 

U ponedeljak 09.05.2011.godine, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) u saradnji  sa Međunarodnom koalicijom  mjesta buđenja savijesti organizira u Sarajevu konferenciju “Nestali – sjećanja, grobnice i mjesta buđenja savjesti“.

Ova konferencija je dio ICMP-ovog nastojanja da uključi sve relevantne aktere u stvaranje univerzalnog pristupa memorijalima, pitanju nestalih osoba i sjećanju u zemljama Zapadnog Balkana. Iskustvo pokazuje da su ova pitanja izuzetno važna, ne samo za porodice nestalih osoba, nego i za sve ostale koji su preživjeli sukob, te društvo u cjelini. Ako se ovim pitanjima pristupi na strateški način, uz aktivno učešće svih aktera, ostvarivanje ciljeva tranzicijske pravde na Zapadnom Balkanu bi se moglo značajno unaprijediti.

Cilj konferencije je razmjena iskustava u vezi sa komemoracijom i sjećanjem osoba koje obilaze mjesta buđenja savjesti iz različitih zemalja svijeta, a istovremeno omogućiti udruženjima porodica nestalih i organizacijama civilnog društva Zapadnog Balkana da prepoznaju šta tačno žele ostvariti kroz sjećanje, naprimjer, definisati ciljeve i principe koji će usmjeravati proces.

Budući da su Optimisti2004 već neko vrijeme dio ovih procesa, pozvani smo da učetvujemo u ovom značajnom događaju, iz tog razloga sam veceras doputovao u Sarajevo, odakle Vam tipkam ovaj Jutarnji trac…

Sto se tice ostalih aktivnosti Optimista, osim sto smo zavrsili birokratsku proceduru, o cemu sam malo i pisao, nakon cega smo i zvanicno poceli djelovati sa sjedistem u Bosni i Hercegovini, vec izvjesno vrijeme udruzenje je aktivno na izgradnji Mreze za izgradnju mira, radeci zajedno na projektu u kojem ucesvuje sest udruzenja civilnog drustva.

Cilj predloženog projekta je da ojača činioce/civilnog društva (udruženja -UCD) koji rade na procesu pomirenja u podijeljenim i segregiranim gradovima u Bosni i Hercegovini. Projektni partneri u BiH su spremni pokazati da je koegzistencija moguća. 

Ovaj projekat namjerava organizovati razmjenu iskustva između aktera civilnog društva iz različitih gradova koji se suočavaju sa različitim problemima.  Rezultat ove aktivnosti će biti jačanje inicijativa i organizacija na nivou lokalne zajednice koje će biti u poziciji da iniciraju dijalog i saradnju sa lokalnim vlastima (LV).  On će pomoći konosolidaciju i učešća i predstavljanja svih građana, fokusirajući se na mlade, žene, i povratnike. Proces pomirenja ima za cilj da promoviše ljudska prava svih građana , a naročito da podrži prevenciju konflikta.

Bosna i Hercegovina je danas podjeljenija po etničkim kriterijima više nego neposredno poslije rata, ne samo u dva entiteta, nego i u okvirima istog entiteta i lokalnih zajednica. Postoje vrlo slabe ili nikakve veze između gradova iz dva entiteta (npr između Kladnja i Vlasenice , ili Kozarca i Prijedora).  Nadalje, socijaliziranje različitih etničkih grupa u nekim zajednicama nije zabranjeno, ali LV vrši veliki pritisak (Gornji Vakuf/Uskoplje, Stolac, Kladanj-Vlasenica, Kozarac, Sarajevo/istočno Sarajevo). U tom smislu, UCD  koje rade u podjeljenim sredinama susreću se sa pravim poteškoćama u smislu izgradnje povjerenja među stanovništvom i sprovođenja zajedničkih aktivnosti kako bi se pomirile razjedinjene strane.

Ova aktivnost je također povezana i sa drugim srodnim projektima koje su implementirali CCFD, Centar Malraux i YIHR kojima je cilj bio jačanje razvoja evropskog civilnog društva (poput francusko-njemačko-bosanskog treninga za mlade evropske aktiviste, i studijsko putovanje vođa BiH NVO u Francusku s ciljem upoznavanja evropskih vrijednosti). 

Predstavljena aktivnost se temelji na zaključcima foruma Izgradimo zajedno civilno društvo u BiH koji su, u aprilu 2010, organizovali YIHR, Centar André Malraux i CCFD-Terre solidaire.  Ovaj forum je ukazao na potrebu za zajedničkom akcijom, izgradnjom kapaciteta i odnosima između UCD iz malih podjeljenih sredina u BiH u cilju pružanja podrške procesu pomirenja.  Ovaj događaj na kojem je učestvovalo više od 100 učesnika pokazao je i kapacitet organizatora da pokrenu velike i sveobuhvatne projekte  u ovoj oblasti.

Optimisti u ovome procesu rade zajedno sa:

Kulturni centar André Malraux osnovan je 1995. godine u Sarajevu,  kao čin solidarnosti sa stanovnicima opkoljenog grada.  Ciljevi ovog Centra su da doprinese obnovi kulturnog života , razvoju civilnog društva u BiH i jačanju veza između Bosne i Hercegovine i ostatka Evrope, naročito Francuske.

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BH) motivira mlade da kritički razmišljaju o društvu i da se aktivno uključe u njegove promjene.  Ova organzacija podržava i potiče mlade u BiH da promovišu socijalne i političke aktivnosti vezane za pitanja od interesa za mlad, kao što su kultura sjećanja, zaštita ljudskih prava, prava manjina, i promocija pitanja koja se tiču procesa integracija EU, i demokratizaciju zapadnog balkanskog regiona.

Orhideja je osnovana u Stocu, 2004. godine kako bi pružala socijalne aktivnosti za mlade i pomogla ženama i poljoprivrednicima u razvijanju zajedničkih ekonomskih projekata (kroz organizovanje obuke, podrška u commercialization). Putem ovih aktivnosti koje su dostupne svima, Orhideja pokušava širiti pozitivni duh jedinstva, mra, tolerancije i sigurnosti.

Omladinski Centar je omladinska organizacija u Gornjem Vakufu/Uskoplju koja je osnovana prije 15 godina.  Ova organizacija predlaže niz aktivnosti koje uključuju mlade: prikazivanje filmova, ljetne kampove, čajanke, i biblioteku. Cilj Omladinskog Centra je da podržava proces pomirenja i prevazilazi razdvajanja mladih.

ESPO realizuje aktivnosti u oblasti lokalnog razvoja kroz mikrokreditne grantove za poljoprivredne aktivnosti i usluge, obuku mladih za traženje posla i slično.  Ovo udruženje radi i na održivom povratku u Vlasenici i uspostavljanju dijaloga među ljudima kako bi se promovisalo pomirenje i izgradnja zajedničkog života. 

2 UCD se nalaze u Sarajevu i rade na nivou države: Centar André Malraux i Inicijativa mladih za ljudska prava. Oni se bave nizom aktivnosti, imaju dobro iskustvo u radu sa drugim organzacijama civilnog društva u inostanstvu.

4 organizacije su lokalne UCD inicijative  smještene i aktivne u podjeljenim gradovima: Orhideja (Stolac), Omladinski Centar (Gornji Vakuf / Uskoplje) ili u segregiranim gradovima: ESPO (Kladanj- Vlasenica) i Optimisti 2004 (Kozarac).

Ove UCD  su osnovali ljudi koji žive u tim gradovima i žele poboljšati uslove života svojih sugrađana.  Svi oni žive u gradovima u kojima je pitanje koegzistencije različitih “zajednica” vrlo osjetljivo pitanje, koje koriste save političke opcije. 

U ovako teškoj klimi, četiri udruženja predlažu aktivnosti svima i direktno su uključena  u process pomirenja i prevencije konflikta, ali na različite načine.  Neka udruženja svoje stavove javno izražavaju, zahtijevajući process pomirenja u svojim gradovima,  Neka druga udruženja se ne eksponiraju javno, ali rade na konkretnim projektima usmjerenima na pomirenje, a koji su otvoreni za aktivnost učešće svh zainteresovanih.  Ovakve razlike u pristupu se dobro nadopunjuju i vrlo su efikasne, obzirom da predstavljaju dobru startnu poziciju za razmjenu primjenjenih među UCD .

Siituacija u Stocu i Gornjem Vakufu/Uskoplju je naročito osjetljiva. Ova dva grada su podijeljena na dva dijela, mnoge izbjeglice su se vratile, raseljena lica se vratila u gradove, a zajednice nsu miješane.  Nadalje, kontakti između osoba koje žive na obje stane gradova se obeshrabruju. Program  “dvije škole pod jednim krovom” je implementiran u Stocu i Gornjem Vakufu/ Uskoplju.  U Kladnju-Vlasenici, Bošnjaci- izbjeglice su se vratile, ali su odnosi sa većinskim stanovnišvom bosanskih Srba i opštinom i dalje zategnuti.  Kada je riječ o Kozarcu, mnogi prijeratni stanovnici su se vratili, ali odnosi sa opštinom Prijedor su i dalje vrlo komplikovani, i opština nema direktan kontakt sa udruženjima iz Kozarca. 

U ovoj godini planiramo napraviti nekoliko radionica i jedno studijsko putovanje, a vjerujem da je dobra vijest da ce se jedna od radionica organizovati u Kozarcu 30. septembra, gdje cemo ugostiti po pet predstavnika iz svake organizacije i zajedno raditi na popularizaciji volonterizma kod mladih…

Toliko sto se tice Optimista2004 i njihovog djelovanja, a jucer su ponovo djelovali i nasi vatrogasci…

U Babicima, tacnije zaseoku Pavlovici doslo je do pozara na pomocnom objektu na imanju porodice Pavlovic Zeljka. Nasi vatrogasci uspjeli su lokalizovati pozar i sprijeciti njegovo daljnje sirenje…

Iako ne prenosimo svaku intervenciju, treba istaci spremnost i efikasnost naseg Vatrogasnog drustva i njegove dobrovoljne vatrogasne jedinice, koji su sigurno svjetli primjer dobrovoljnog vatrogastva u Bosni i Hercegovini. Iako nisu “priznati” od lokalne vlasti, oni neumorno skacu na svaku vatru a najvise zahvaljujuci podrsci potpomazuci clanova. Zato apeliram na sve koji mogu da postanu potpomazuci clanovi ovoga drustva i da tako pomognu da drustvo opstane dok se ne uspije izboriti za svoja prava. A s obzirom na svu situaciju i naseg Markana cetnickog gradonacelnika, ova borba ce biti duga i teska, s toga je podrska vatrogascima od jos veceg znacaja…

Zahvaljujuci Adisu Sadikovicu, koji je i sam ucestvovao u akciji gasenja pozara, dobili smo ove fotografije sa akcije za ovaj Jutarnji trac… Ovim putem mu se iskreno zahvaljujem na pozrtvovanosti i ustupljenim fotkama…

Naravno, pohvala i za ostale vatrene momke koji su ucestvovali u gasenju, kao i komandiru jedinice Mustafi Fazlicu….

Toliko za ovo javljanje, nadam se da ce sutrasnja posjeta Omarskoj proteci u redu i da cemo dostojanstveno obiljeziti Dan pobjede nad fasizmom kao i Dan logorasa Bosne i Hercegovine, bezobzira na neslaganje naseg gradonacelnika…

Zao mi je samo sto nema nikakvih reakcija nasih politicara na zadnje saopstenje za javnost Marka Pavica, bas ko da sutnjom odobravaju njegove rjeci…

Zalosno….:(

 

 

 

 

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.