Savez logoraša BiH ipak obilježava 9. maj u Omarskoj

Predsjednik saveza Murat Tahirović istaknuo je da će od MUP-a RS-a biti zatraženo osiguranje skupa u punom kapacitetu. Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, uprkos negodovanju općinskih vlasti Prijedora, obilježit će na mjestu nekadašnjeg logora Omarska 9. maj, Dan logoraša BiH i Dan pobjede nad fašizmom.

Odlučeno je to jednoglasno na vanrednoj sjednici Upravnog odbora Saveza logoraša u BiH u Sarajevu.

 

Općinske vlasti Prijedora smatraju da je najavljeni skup političke prirode, ocijenivši neprimjerenim da se on održi u današnjem rudniku čija je primarna djelatnost privredna, a ne politička. Također, vlasti ove općine smatraju nužnim da se donese zakon po kojem će svi logoraši na cijeloj teritoriji BiH jednako obilježavati Dan logoraša.

Predsjednik ovog saveza Murat Tahirović istaknuo je na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice da će od MUP-a Republike Srpske biti zatraženo osiguranje skupa u Omarskoj u punom kapacitetu.

On je naveo da će stradanje više od 700 logoraša u logoru Omarska biti obilježeno ispred kapije nekadašnjeg logora polaganjem cvijeća i odavanjem počasti ubijenima, te čitanjem deklaracije koju su inicirali “Žene u crnom”, radna grupa “Četiri lica Omarske”, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Grupa “Spomenik” i Centar za ženske studije, a podržali Savez logoraša u BiH i Udruženje logoraša “Prijedor 92”.

– U skladu sa Zakonom o javnom okupljanju RS-a svako je okupljanje potrebno najaviti pet dana prije njegovog održavanja, što ćemo i učiniti. Očekujem punu profesionalnost MUPRS-a, kao i do sada. Naša kolona kretanja bit će im u detalje poznata, kazao je on.

Tahirović je najavio da se na obilježavanju 9. maja ispred nekadašnjeg logora Omarska očekuje između 300 i 500 ljudi, koji će u nekoliko autobusa doputovati iz više gradova u BiH.

– Tražit ćemo od MUPRS-a da sve učesnike obilježavanja 9. maja “preuzmu” na dodirnim tačkama entiteta, te ih prate do mjesta obilježavanja, ističe on.

Saradnik Saveza logoraša u BiH i bivši logoraš iz Omarske Satko Mujagić istaknuo je da je dio teksta spomenute deklaracije, koja će biti pročitana u isto vrijeme u BiH i Srbiji, političke prirode, dok se u njenom drugom dijelu poziva na osnivanje memorijalnog centra na mjestu nekadašnjeg logora Omarska, današnjeg rudnika Arcelor Mittala.

FENA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.