Bivši logoraši 9. maja nepoželjni u Omarskoj

 

Direktor kompanije Arcelor Mittal, čija je supruga potpredsjednica Skupštine opštine Prijedor, preporučio logorašima da razmisle o drugom datumu za posjetu

Usprkos upozorenjima, tihoj zabrani općinskih organa Prijedora, bivši logoraši logora Omarska odlučni su u namjeri da 9. maja ove godine, zajedno s gostima iz Beograda i visokim državnim uglednicima, odaju počast svojim ubijenim kolegama, obiđu Bijelu kuću u kojoj su ubijani, mučeni, maltretirani.

Naime, administracija Opštine Prijedor, čitaj načelnik Opštine Marko Pavić, logorašima je, posredno, preko uprave kompanije Arcelor Mittal Prijedor, poručio kako je 9. maj (Dan pobjede nad fašizmom i Međunarodni dan logoraša, op. a.) “izuzetno osjetljiv datum koji bi mogao dovesti do ozbiljnih posljedica” ukoliko logoraši posjete Omarsku.

– Stoga vas molimo da razmislite o drugom datumu za posjetu Bijeloj kući, napisao je Mladen Jelača, direktor kompanije. Uzgred, njegova supruga, dr. Vesna Jelača potpredsjednica je Skupštine opštine Prijedor.

Nismo, navela je kompanija u svom pisanom odgovoru Savezu logoraša BiH (SL), u mogućnosti osigurati ni prostor za održavanje foruma u rudniku, ali smo spremni pružiti podršku ukoliko bi se forum održao na nekom drugom mjestu.

– Forum koji smo planirali zapravo je predstavljanje umjetničkog projekta Četiri lica Omarske: Priče iz tvornice smrti. Projekt je djelo beogradske umjetnice Milice Tomić u suradnji s Hartefakt fondom. Prvo lice je Omarska prije rata, drugo – Omarska kao logor, treće – kompleks Omarska u vlasništvu Arcelor Mittala i četvrto lice – Omarska kao studio za snimanje istorijskih etno-blok-bastera novije srpske filmske produkcije. Naime, na prostoru logora Omarska sniman je film “Sveti Georgije ubija aždahu” a govori o srpskom junaštvu u Prvom svjetskom ratu. Uprava kompanije nam je rekla da je snimanje tog filma njihova najveća greška, priča Murat Tahirović, predsjednik SLBiH, svoje dojmove sa sastanka kojega je, u povodu 9. maja i posjete logoru, imao s Murari Mukherjee (Mukardžijem), glavnim menadžerom i Jelačom, direktorom kompanije.

Potonji im je, u pisanom odgovoru na njihov zahtjev da posjete Omarsku, preporučio i da se “obrate državi (koja je i suvlasnik Arcelor Mittal Prijedor) u pogledu visokih zvanica i Opštini Prijedor”.

(Oslobodjenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.