Danas sastanak šefova BiH, Srbije i Turske u Karađorđevu

 

Članovi Predsjedništva BiH će na poziv predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića danas sudjelovati na trilateralnom sastanku šefova država Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske u Karađorđevu.

Prije podne je predviđen susret članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Republike Srbije Borisom Tadićem, a u podne počinje trilateralni sastanak članova Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Nebojše Radmanovića i članova Željka Komšića i Bakira Izetbegovića, predsjednika Turske Abdullaha Güla i predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Nakon toga će bit će održana zajednička konferencija za novinare predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, predsjednika Srbije Borisa Tadića i predsjednikaTurske Abdullaha Güla.

Članovi Predsjedništva BiH sastat će se popodne s turskim predsjednikom Abdullahom Gülom, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Predsjednik Turske Abdullah Gül izjavio je u ponedjeljak uvečer, uoči sutrašnjeg sastanka u Karađorđevu, da će samit Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske doprinijeti rješavanju problema u regiji.

On je, prije polaska na put, izjavio novinarima u Ankari da je ovaj “tripartitni proces čiji je cilj rješavanje problema između BiH i Srbije, počeo s međusobnim razumijevanjem”, prenijela je nacionalna agencija Anadolija.

Također je podsjetio da su u okviru ovog procesa Srbija i Bosna i Hercegovina prošle godine imenovale ambasadore u Beogradu, odnosno u Sarajevu.

Predsjednik Turske je podsjetio da su 24. aprila prošle godine na prvom samitu u Istanbulu predsjednik Boris Tadić, Gül i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić usvojili deklaraciju koja garantira teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Turska pridaje, naglasio je Gül, veliki značaj trajnom miru i stabilnosti na Balkanu, kao i poboljšanju odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije.

To je, inače, jedan od prioriteta u vanjskoj politici Ankare na čiju se inicijativu posljednjih godina redovno održavaju sastanci šefova diplomatija triju zemalja.

“Na sutrašnjem sastanku mi ćemo raditi na izgradnji novih mjera povjerenja i razmotriti aktuelna regionalna pitanja”, istakao je jučer Gül.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.