Smanjivanje kazni zločincima poništit će i ovo malo pravde

 

Ako Evropski sud za ljudska prava u Strazburu uskoro donese presudu po tužbi protiv BiH zbog retroaktivne primjene Krivičnog zakona (KZ) BiH u procesuiranju ratnih zločina, a prema kojoj bi morale biti revidirane presude i smanjene kazne zločincima osuđenim iznad 15 godina zatvora, bit će to još jedan poraz pravde u ovoj zemlji.

Tvrde to žrtve agresije i genocida u našoj zemlji, kao i njihove porodice, ističući da nema nikakvog osnova da zločinci budu pomilovani time što bi morali biti kažnjavani isključivo po blažem Krivičnom zakonu SFRJ.

Predsjednica Udruženja “Srebreničke majke” Hatidža Mehmedović smatra da bi smanjenje kazni zločincima samo trasiralo put za nova krvoprolića i novi genocid, krvaviji nego posljednji.

– Ja sam protiv smanjivanja kazni! To bi bila nagrada za zločin i zločince. Zapravo, svojevrsna škola budućim generacijama kako bi mogle raditi još užasnije stvari. Zločin je poput korova, brzo širi. Pogotovo ako je ovako isplativ. Kada im smanje kazne, neka im još ordene podijele, a čujem da i to planiraju – kaže Mehmedović za “Avaz”.

Predsjednik Udruženja bošnjačkih žrtava “Izvor” iz Prijedora Edin Ramulić priznaje da  prilikom formiranja Suda i Tužilaštva BiH, nažalost, nije najbolje riješeno pitanje primjene zakona.

– Nažalost, ostalo je dosta prostora nacionalistima koji danas osporavaju Sud BiH. Ako dođe do smanjenja kazni, i ono malo pravde, koju primamo na kašičicu, nestat će. Uvjeren sam da je u pitanju široka kampanja protiv pravosudnih institucija države – mišljenja je Ramulić.

Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” ističe da će smanjivanje kazni potvrditi da u Bosni nema i neće biti pravde.

– Nema pravde za Bošnjake! Za sve ostale naći će se zakona. Samo nema kazne za one koji su učinili zlodjela nad Bošnjacima, jer smo mi za mnoge neka druga vrsta. Ali, postoji vrhovna, Božija kazna! Proklinjat ćemo ih dok su živi, a žrtve će im svake noći dolaziti na oči – kaže Hotić.

Prvi čovjek Saveza logoraša BiH Murat Tahirović pita se kako advokati iz BiH mogu znati ishod presude Suda u Strazburu i prije nego što je ona donesena.

– Svakako, vjerujem da neće tek tako doći do smanjivanja kazni. To bi dovelo u pitanje i sve presude koje je donio Haški tribunal za prostor bivše Jugoslavije. Podsjećam vas da su pojedini branioci u Tribunalu i ranije isticali neophodnost primjene Krivičnog zakona SFRJ, ali je to odlučno odbačeno. Istina, postavlja se pitanje kakvog je BiH imala zastupnika u Strazburu. Je li to bio neko stvarno upućen ili smo imali samo posmatrača – rekao je Tahirović.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.