RJEÅ AVANJE PROBLEMA NESTALIH OSOBA

RJEÅ AVANJE PROBLEMA NESTALIH OSOBA

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” u cilju rješavanja nagomilanih problema koji prate proces traženja nestalih osoba organizuje sastanak u Prijedoru u utorak 19.04.2011.godine.

Sastanak će biti prilika da se učesnici podsjete na ljudsku i građansku obavezu da svako u svom kapacitetu pomogne u rješavanju problema nestalih osoba.

 

U opštini Prijedor 16 godina poslije rata još uvijek je evidentan ogroman broj neriješenih slučajeva nestanka ljudi u periodu 1992-95. Skoro svaka osma nestala osoba u Bosni i Hercegovini traži se u Prijedoru.

Na sastanku će prisustvovati predstavnici Instituta za nestale osobe BiH i lideri u lokalnoj zajednici iz vladinog i nevladinog sektora. Održat će se u konferencijskoj sali hotela Staccato sa početkom u 15:00 h.

Ovih dana su napokon iz Visokog u Sanski Most prebačeni posmrtni ostaci Prijedorčana pogubljenih 21.augusta 1992.godine nad Korićanskim stijenama na planini Vlašić Ekshumacije su vršene u dva navrata 2003. i 2009.godine ali su do sada samo četiri tijela službeno identifikovana. Skeletni ostaci su prebačeni u Sanski Most jer je u Gradskim grobljima u Visokom bilo teško izvodljivo organizovati identifikaciju.

U Krajina identifikacionom projektu na Šejkovači u Sanskom Mostu u toku je obdukcija i obrada tijela a porodice za čije nestale članove postoje DNA nalazi će biti pozivane na identifikaciju u drugoj polovini maja.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.