“Zmajevi “ odigrali odlično

 

U sjajnoj atmosferi stadiona Bilinog polja u Zenici, naša nogometna reprezentacija je u četvrtoj utakmici grupe D kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2012. godine, upisala zasluženu pobjedu nad Rumunijom slaveći rezultatom 2:1.

Izabranici Safeta Sušića krenuli su ofanzivno. U 10. minuti Misimović je isprobao svoj šut, ali je golman Rumuna, Costel Pantilimon, odlično intervenisao. Samo minut kasnije, Mujdža je ubacio oštru loptu u šesnaesterac gostiju, ali je Džeko prabacio gol.

Dobar slobodnjak u 17. minuti izveo je Zvjezdan Misimović, međutim, lopta je otišla uz lijevu stativu i van gola Rumuna. 

Pet minuta nakon toga Džeko je pokušao iznenaditi Pantilimona, no i ovaj put čuvar mreže Timisoare je sjajno intervenisao i izbacio loptu u polje.

Gosti su došli u vodstvo u 29. minuti. Lopta je u kaznenom prostoru stigla do Maricae koji je iz voleja pogodio za 0-1. Lopta je na putu do gola zakačila jednog bh. reprezentativca i prevarila Hasagića.

Napadi “zmajeva” su nakon pogotka bili stihijski. Pred kraj prvog dijela, izdvajamo pokušaj Misimovića u 43.minuti, ali je ponovo izvanredno intervenisao gostujući golman. Izabranici Rčƒzvana Lucescog otišli su na odmor s golom prednosti.

Naši su u nastavku krenuli još ofanzivnije. U 50. minuti bilježimo sporni momenat. Džeko je šutirao premko gola, a lopta je u ruku pogodila Gojana. No, španski sudija nije pokazao na bijelu tačku.

Poravnanje je stiglo u 63. minuti. Na lijevoj strani Lulić (koji je po mnogima bio najbolji pojedinac meča) izborio je slobodan udarac. Misimović je odlično centrirao, a Ibišević glavom poentirao za 1-1.

Četiri minute kasnije Lulić je sa nekih desetak metara dobro pucao, ali je lopta okrznula stativu. “Zmajevi” su nastavili napadati.

Ponovo je Lulić pripremio odličnu priliku za Misimovića koji je u 81.minuti prebacio gol. 

Ofanziva se nastavila. Pjanić je fantastično šutirao, a Pantilimon izbio loptu u korner iz kojeg smo postigli gol. Ubacio je veznjak Lyona, a Džeko je glavom pogodio za 2-1 na oduševljenje bh. navijača na Bilinom polju.

Rezultat se do kraja nije mijenjao. Ova pobjeda otvara bh. reprezentaciji put ka Evropskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj.

Nakon pobjede, selektor Sušić je izjavio da mu je ovo najdraža pobjeda kako u igračkoj, tako i u karijeri selektora. On je dodao kako se nada da 1. aprila neće doći do najavljene suspenzije NS BiH. Vedad Ibišević je, komentarišući svoj gol na večerašnjoj utakmici, rekao da je plod napornog rada i uigravanja na treninzima reprezentacije. Obojica su se zahvalila publici koja ih je motivisala u teškim trenutcima izuzetno važne utakmice u kojoj je naša reprezentacija zasluženo upisala tri boda.

Rezultati grupe D kvalifikacija za EP 2012. u Ukrajini i Poljskoj:

– petak:
Luksemburg – Francuska 0:2

– subota:
Bosna i Hercegovina – Rumunija 2:1
Albanija – Bjelorusija 1:0

Tabela:

1. Francuska 5 4 0 1 8:1 12 
2. Bjelorusija 5 2 2 1 3:1 8 
3. Albanija 5 2 2 1 4:4 8 
4. Bosna i Hercegovina 4 2 1 1 6:5 7 
5. Rumunija 4 0 2 2 2:5 2 
6. Luksemburg 5 0 1 4 0:8 1

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.