Džuma…

 

“O vjernici, kada se u petak na molitvu pozovete, kupoprodaju ostavite i pođite da molitvu obavite; to vam je bolje, neka znate! A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite” (El-Džumu'a 9. i 10.)

“Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte! I sjetite se Allahove milosti prema vama kada ste bili jedni drugima neprijatelji, pa je On složio srca vaša i vi ste postali, milošću Njegovom, prijatelji; i bili ste na ivici vatrene jame, pa vas je On nje spasio…” (Ali-Imran, 103.).

Pametna i oštroumna osoba je stalno na oprezu, te se maksimalno čuva svake vrste zla koje joj prijeti od stane njenog neprijatelja, a šejtanovo neprijateljstvo prema čovjeku u Kur’anu je posebno naglašeno kao jedna od najštetnijih i najpogubnijih vrsta neprijateljstva:

“Šejtan je, uistinu, vaš neprijatelj, pa ga takvim i smatrajte! On poziva pristaše svoje da budu stanovnici u vatri. “ (Fatir, 6.).

Ovaj prokletnik je Uzvišenom Allahu dao obećanje da će na svaki mogući način pokušavati da ljude odvede u zabludu:

““E zato što si odredio pa sam u zabludu pao” – reče – “kunem se da ću ih na Tvom Pravom putu presretati, pa ću im sprijeda, i straga, i zdesna i slijeva prilaziti, i Ti ćeš ustanoviti da većina njih neće zahvalna biti!” ” (El- ‘Araf, 16.-17.).

Jedan od vidova šejtanskog izražavanja neprijateljstva prema vjernicima jeste njegovo konstantno nastojanje da među njih ubaci neprijateljstvo i mržnju, te da ih međusobno zavadi i razbije njihovo jedinstvo i među njima proširi smutnju i razmirice.

Da će u tome šejtan na neki način i uspjeti, obavijestio nas je Vjerovjesnik, s.a.v.s., koji je rekao: “Uistinu je šejtan izgubio svaku nadu da će na Arapskom poluotoku biti obožavan od strane onih koji obavljaju namaz, ali nije izgubio nadu u to da će ih zavaditi i ubaciti neprijateljstvo među njih.” (Muslim, od Džabira, r.a.).

Dakle, šejtan nije izgubio nadu u mogućnost unošenja razdora i neprijateljstva među muslimane, pa se na tom polju mnogo trudi te na vrlo perfidne i lukave načine među njih unosi smutnju i nered.

Uz Allahovu pomoć i Njegovu neizmjernu milost, muslimani će spas od ovog prokletnika i njegovih spletki pronaći u čvrstom prihvatanju za Allahovo uže:

“Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte! I sjetite se Allahove milosti prema vama kada ste bili jedni drugima neprijatelji, pa je On složio srca vaša i vi ste postali, milošću Njegovom, prijatelji; i bili ste na ivici vatrene jame, pa vas je On nje spasio…” (Ali-Imran, 103.).

Dakle, Uzvišeni Allah nam naređuje da se prihvatimo vjere islama i da se prisjetimo jedne od najvećih Allahovih blagodati koju je dao muslimanima, a koja se ogleda u jedinstvu i sjedinjenosti srca onih koji su u pagansko doba bili najžešći neprijatelji.

Spas od šejtanovog pokušaja da među nas muslimane unese razdor i mržnju možemo potražiti i u iskrenom i istinitom govoru, te pričanju samo onoga što je lijepo:

“Reci robovima Mojim da govore samo lijepe riječi: – jer bi šejtan mogao posijati neprijateljstvo među njima, šejtan je, doista, čovjekov otvoreni neprijatelj.” (El-Isra, 53.).

Molimo Uzvišenog Allaha da muslimane ujedini na Istini, bogobojaznosti i iskrenoj bratskoj ljubavi u Njegovo ime, te da ih sačuva od šejtanovih spletki ali i od spletki svih njihovih javnih i tajnih neprijatelja.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.