Sud u Parizu donio historijsku odluku

 

Sud u Parizu osudio je danas nekadašnje lidere Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića i Biljanu Plavšić na novčane kazne od ukupno 201.500 eura na osnovu tužbe porodice Kovač iz Foče.

Porodica Kovač živjela je u okolini Foče kada su pripadnici snaga bosanskih Srba u aprilu 1992. godine opkolili njihovu kuću, spalili je, a oca Adila Kovača pretukli.

Poslije toga oni su izbjegli u Francusku gdje i sada žive i gdje su sudu u Parizu 2005. podnijeli tužbu protiv Radovana Karadžića, Biljane Plavšić, Momčila Krajišnika i Ratka Mladića.

Za pretrpljenu traumu zatražili su milion eura odštete, što je prvi takav slučaj u Evropi.

– Sud je priznao civilnu odgovornost Karadžića i Plavšić na osnovu zločina koje su počinili. Iako Karadžić nije definitivno osuđen u Hagu, pariški sud je ustanovio da je on ratni zločinac, rekao je za agenciju Beta advokat porodice Kovač Ivan Jurašinović.

U telefonskoj izjavi iz Pariza on je dodao da je je sud naložio da osuđeni Adilu Kovaču, koji još ima fizičke povrede od pretrpljenih batina, isplate odštetu od 78.000 eura, a za ostale članove njegove porodice još ukupno 123.550 eura.

– Mi ćemo sada dostaviti presudu gospodinu Karadžiću i gospođi Plavšić. Oni imaju rok od dva mjeseca da ulože žalbe. Poslije toga ćemo krenuti u izvršenje, objasnio je Jurašinović.

On je takođe rekao da će izvršenje biti direktno u slučaju da optuženi posjeduju imovinu.

– Moguće je i izvršenje preko entiteta RS u BiH, budući da su zločini koji su danas priznati od strane pariškog suda počinjeni u ime RS, rekao je Jarušinović.

On je takođe naglasio da je sud u Parizu prije godinu i po dana ustanovio da za slučaj Krajišnika nije nadležan, a za Mladića je, zbog nedostataka materijlanih dokaza, zakazao novo ročište koje bi moglo da se održi nakon njegovog hapšenja i konačne presude Haškog suda.

Radovanu Karadžiću trenutno se u Haškom tribunalu sudi za ratne zločine, a Biljana Plavšić je odlukom istog suda 2003. godine osuđena na 11 godina zatvora, a 2009. je puštena na slobodu.

Momčilo Krajišnik osuđen je na 27 godina zatvora i od 2006. je na izdržavanju kazne, dok je Ratko Mladić još u bjekstvu.

 

(Avaz)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.