Dan nezavisnosti BiH; Organizatorima iskljucena struja

 

Politička akademija SDA je u saradnji sa RO SDA Bosanska Krajina Banja Luka, RO SDA Bosanska Krajina Banja Luka i Prijedor, te KO SDA USK 1. marta 2011. godine organizovala Svečanu akademiju povodom Dana nezavisnosti BiH u Prijedoru.

Ovo je nastavak obilježavanja značajnih datuma (1. mart i 25. novembar) koje Politička akademija SDA organizuje na prostoru RS.

Planirano je da se Svečana akademija održi u Gradskom pozorištu u Prijedoru sa počekom u 18 sati, gdje se oko 300 zvanica i okupilo. Međutim, pred sami početak manifestacije i intoniranja himne u Pozorištu je isključena struja. Iako je događaj ranije najavljen, uredno zaplaćen prostor, te dobivena odluka o korištenju Pozorišta, desio se ovaj nemili događaj. Struje je bilo svugdje oko Pozorišta što ukazuje na mogućnost namjerne opstrukcije održavanja Svečane akademije.

S obzirom da je u takvim okolnostima bilo nemoguće nastaviti Svečanu akademiju, organizatori su brzim reagovanjem našli alternativno rješenje, te skup pomjerili u hotel Staccato, u vlasništvu Halida Muslimovića, koji je također prisustvovao svečanosti.

Program Svečane akademije je potom tekao po planu i na istoj su se gostima obratili u ime organizatora: Senad Bratić (RO SDA Bosanska Krajina Prijedor), Kemal Mujičić (RO Bosanska Krajina Banja Luka), Ahmet Egrlić (KO SDA USK), te Senad Šepić (Politička akademija SDA), koji je u svojstvu organizatora istakao da “isključivanje struje i mrak neće i ne mogu spriječiti patriote, Bosance i Hercegovce da govore o svojoj domovini i obilježe njen praznik”.

Potpredsjednik SDA Sanjin Halimović se također obratio prisutnim zvanicama. Uvodničari Svečane akademije bili su prof. dr. Husnija Kamberović, direktor Instituta za historiju u Sarajevu, te Hajrudin Grabovica, general Armije BiH.

Skup je protekao u najboljem redu, dostojanstveno i građani Prijedora su izrazili svoje posebno oduševljenje činjenicom da je SDA ovaj značajan dan obilježila u njihovom gradu, te izrazili očekivanje da će ova praksa biti nastavljena u budućnosti.

Po završetku akademije prisutni su u Kozarcu položili cvijeće i odali počast nevino nastradalim Kozarčanima.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.