Darko Mrđa ostaje u zatvoru!

 

Patrick Robinson, predsjednik Haškog tribunala (ICTY), odbio je prijedlog Darka Mrđe za prijevremeno puštanje na slobodu.

Mrđa, nekadašnji pripadnik interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, kojeg je Haški tribunal osudio na 17 godina zatvora zbog učešća u strijeljanju oko 200 civila na Korićanskim stijanama u augustu 1992. godine, zatražio je puštanje na slobodu nakon što je odslužio devet godina kazne.

Mrđa izdržava kaznu u Španiji, čiji zakon omogućava puštanje na slobodu prije izvršenja cjelokupne dosuđene kazne.

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu odbio je Mrđin prijedlog, istaknuvši da je “praksa Tribunala da se prijevremeno puštanje dozvoli osuđenicima nakon odsluženja dvije trećine kazne”.

Mrđa će odslužiti dvije trećine kazne u oktobru 2013. godine.

– Smatram da, iako je Mrđa pokazao određene dokaze o rehabilitaciji, i dalje ostaju značajni faktori koji govore protiv njegovog prijevremenog puštanja na slobodu. Težina krivičnih djela koja je počinio veoma je velika i ne smatram da vrijeme koje je proveo u zatvoru govori u prilog njegovom puštanju na slobodu, a imam i bojazni u vezi s njegovim duševnim stanjem i mogućim posljedicama njegovog puštanja, stoji u odluci predsjednika ICTY-a.

Optužnica protiv Mrđe je podignuta u aprilu 2002., a u julu naredne godine optuženi je priznao krivicu za ubistva civila na Korićanskim stijenama. Mrđa je u maju 2004. prebačen na izdržavanje kazne.

U odluci predsjednika Haškog tribunala stoji da se, prema izvještaju Ministarstva unutarnjih poslova Španije, Mrđa u zatvoru ponaša kao “obrazovana, uljudna i marljiva osoba”. Također, navedeno je da je Mrđa 2010. godine imao izvjesnih problema s jednim zatvorenikom, zbog čega mu je izrečena i blaža disciplinska mjera. Prema odluci, Mrđa je “u znatnoj mjeri sarađivao s Haškim tužilaštvom na utvrđivanju istine o dešavanjima u Prijedoru tokom rata u BiH”.

– Smatram da saradnja Mrđe govori u prilog njegovom prijevremenom puštanju na slobodu, mada činjenica da se na tu saradnju obavezao sporazumom o priznanju krivice donekle umanjuje značaj tog faktora. Stoga sam mišljenja da ne treba odobriti prijevremeno puštanje na slobodu, naveo je Patrick Robinson, prenosi BIRN-Justice Report.

Pred Sudom BiH do sada su trojica bivših pripadnika interventnog voda SJB-a Prijedor priznala krivicu za zločin na Korićanskim stijanama. Damir Ivanković je osuđen na 14, Gordan čurić na osam i Ljubiša Četić na 13 godina zatvora.

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.