Dodik se opet inati

Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik poručio je da, ukoliko OHR nametne bilo kakvu odluku u vezi sa zakonom o katastru RS, ona neće biti objavljena u “Službenom glasniku”.

“Ako OHR nametne bilo kakvu zabranu po tom pitanju, to neće biti objavljeno u ‘Službenom glasniku’, jer je ta problematika u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

 

Prema Dodikovim riječima, zakon o jedinstvenoj katastarskoj evidenciji je neophodan u RS i to je njena nadležnost, a ne nadležnost BiH. On je dodao da direktive EU nalažu da to pitanje bude riješeno do 2015. godine i podsjetio da je na nivou BiH formiran jedinstveni softver. Dodik je rekao da je pogrešan zaključak da to pitanje treba da se uradi na nivou BiH kao uslov za pridruživanje EU.

“To nije tačno i očekujem da će i druge stranke iz RS podržati naš stav da OHR nema nadležnost da to radi”, rekao je Dodik.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je novinarima u Sarajevu da će sačekati da vidi šta će uraditi Narodna skupština RS u vezi sa državnom imovinom i da će onda reagovati na odgovarajući način. Inzko je potvrdio da je u vezi sa ovim pitanjem uputio pismo predsjedniku Narodne skupštine RS Igoru Radojičiću sa stavom da OHR-ova odluka u vezi sa državnom imovinom pokriva sve institucije u RS-u.

“Ako bi se obavljalo knjiženje državnog zemljišta u drugim administrativnim jedinicama RS, opet to podliježe odluci OHR-a”, rekao je Inzko i dodao da treba sačekati odluku i rješenje Ustavnog suda BiH.

(SRNA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.