Genocid u Srebrenici: Milorad Trbić osuđen na 30 godina zatvora

 

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Milorad Trbić osuđen za genocid u Srebrenici na zatvor u trajanju od 30 godina, prenosi Balkanska istraživačka mreža /BIRN/.

Trbić je u oktobru 2009. godine proglašen krivim što je kao pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) od 10. jula do 30. novembra 1995. godine u okviru udruženog zločinačkog poduhvata učestvovao u operacijama hvatanja, zatvaranja i pogubljavanja, a zatim pokopavanja i prikrivanja tijela ubijenih Bošnjaka iz Srebrenice.

Trbić je također osuđen za lično učestvovanje i pomaganje u ubistvima muškaraca iz Srebrenice na različitim lokacijama na području opštine Zvornik.

“Trbić je po prijekom postupku pogubio desetine muškaraca, da bi zastrašio, obuzdao i kontrolisao ostale zarobljenike. On je svjesno i hotimično omogućio koordinaciju organizovanih likvidacija, na taj način što je koordinirao dostavu logističke podrške – goriva i municije – jedinicama na terenu”, navodi se u prvostepenoj presudi, koju je Apelaciono vijeće potvrdilo.

Istom presudom, Trbić je oslobođen optužbi za zločine na području opštine Bratunac, jer Sud smatra da se oni “nisu mogli dovesti u vezu sa optuženim”, budući da su izvan zone odgovornosti Zvorničke brigade, javlja srna.

U žalbama na prvostepenu presudu iznesenim u oktobru 2010. godine, Tužilaštvo BiH zatražilo je da se ona poništi u oslobađajućem dijelu, te ponovno održi suđenje i izrekne veća kazna, dok je odbrana takođe tražila obnovljeno suđenje, nakon kojeg će Sud donijeti oslobađajuću presudu.

Žalbu je izjavilo i nekoliko oštećenih osoba zbog toga što je Trbić oslobođen plaćanja troškova krivičnog postupka, a oni sa imovinskopravnim zahtjevima upućeni su na parnicu.

Trbić je posljednji od desetorice optuženih koje je prvobitno optužio Haški tribunal, a koji su prebačeni Sudu BiH na dalje procesuiranje. Suđenje mu je počelo u novembru 2007. godine.

On je ujedno prva osoba koju je Sud BiH pravosnažno osudio za genocid u Srebrenici.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.