Postizborna realnost

Ovogodisnji oktobarski izbori su iza nas i vec su poprimili obrise nekakve proslosti. Zakonodavna vlast na svim nivoima je jos u fazi formiranja Skupstinskih vecina, koalicija..a stvari kako stoje, vjerovatno ce i to.. potrajati…

Prijedorsko podrucje ce poslije ovih izbora, prvi put, nakon Dejtona u Narodnoj Skupstini Republike Srpske iz reda Partija (pro)bosanske orijentacije biti zastupljeno samo sa jedinim Poslanikom gospodinom Behzadom Cirkinom…

 

Za razliku od prethodnog Skupstinskog Saziva, gdje su u istom entitetskom zakonodavnom tijelu sa ovog podrucja bila zastupljena tri Poslanika; Muharem Murselovic, Zinajda Hosic i Mirsad Duratovic, ovogodisnji izbor samo jednog Poslanika, u najmanju ruku je vise nego zabrinjavajuci za povratnicku populaciju i predstavlja veliko razocarenje za mnoge gradjane.

Mnogi jos sute i tesko se mire sa cinjenicom stanja „biracke neposlusnosti“ gradjana ovog podrucja, u kojem su izborom samo jednog Poslanika najvise kumovali BiH gradjani u inostranstvu, kao i sami povratnici, koji iz dana u dan sve teze zive..

Izborna jedinica br.1 kojoj pripada i Prijedor, ovaj put je Socijaldemokratskoj partiji BiH dala direktni mandat u zakonodavnoj vlasti Republike Srpske..odnosno.. dodijelila ga je osobi sa najvecim brojem osvojenih glasova sa redovne liste SDP opcije ove izborne jedinice.

S obzirom da je SDP na nivou Republike Srpske presla Zakonom propisani izborni prag, omogucen joj je i jedan „kompenzacijski“ mandat, koji je pripao osobi sa vec ranije utvrdjene kompenzacijske liste iz Izborne jedinice br.dva.

Dakle, SDP ce u tekucem mandatnom periodu u Narodnoj Skupstini Republike Srpske biti zastupljen sa tri Poslanicka mjesta i u buducem cetvorogodisnjem mandatu ce sa SDA strankom koja je na ovim izborima osvojila dva Poslanicka mandata ciniti i zajednicki Skupstinski Klub pri Narodnoj Skupstini Republike Srpske.

Behzad Cirkin je jedini Poslanik Narodne Skupstine Republike Srpske iz reda Partija probosanske orijentacije sa Prijedorskog podrucja koji je direktnim mandatom usao u Parlament, odnosno, u Narodnu Skupstinu Republike Srpske.

Naravno, to je dovoljan povod i zelja mnogih biraca, da se koja rijec vise kaze o ovom politicaru koji je ujedno i Predsjednik Regionalnog odbora SDP-a.

Na pitanje autora ovog teksta koliko je gospodin Behzad Cirkin svjestan preuzete odgovornosti i nimalo zahvalne uloge da bi kao jedini Poslanik u nastupajucem mandatnom periodu u Narodnoj Skupstini Republike Srpske mogao biti na udaru mnogih isfrustriranih gradjana koji su na rubu egzistencije i koji su godinama izlozeni raznim oblicima nepravde, pa i diskriminacije te, kakav terapijski recept priprema ponuditi gradjanima u cilju prevazilazenja i smirivanja narastajuceg nezadovoljstva sve veceg broja gradjana, Cirkin odgovara:

“Svjestan sam uloge, obaveze i odgovornosti koju sam preuzeo od svojih biraca. Priznajem da ce mi biti vrlo tesko.. jer sam nazalost, ovaj put, jedini predstavnik povratnicke grupacije gradjana, sa ovog podrucja, u ulozi Poslanika. Funkciju narodnog Poslanika Republike Srpske dozivljavam ne samo kao cast, nego kao i obavezu prema svojim biracima, koju cu, zahvaljujuci mome temparamentu, dostojno a nadam se i uspjesno, obavljati. Majka priroda mi je mnogo toga pozitivnog podarila, a najveci mi je dar upravo teznja, da mogu, zelim i hocu da se suocavam sa svim zivotnim izazovima, pa i ovim da dostojno predstavljam svoj narod i naravno, sve gradjane na ovako vaznom mjestu kao sto je Narodna Skupstina Republike Srpske”

I na kraju, dok zakljucujem ove redove doprla mi je do uha jos jedna za uho interesantna informacija da je gospodin Cirkin vec na prvoj radnoj sjednici aktivno se ukljucio u rad novog saziva Narodne Skupstine i postavio vrlo zanimljivo poslanicko pitanje, a to je, rijesavanje nerijesenih predmeta civilnih zrtava rata.

Ministar za boracka pitanja i civilne zrtve rata RS-a, je navodno obecao obnovu procedure izmjene/dopune Zakona na temu civilnih zrtava rata.

Mozda, za pocetak i ohrabrujuca unformacija….

Ali o tom, po tom…

(Nijaz Brkic, MojPrijedor.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.