PROTEST PONOSA I DOSTOJANSTVA

 

Dostojanstvena povorka sa transparentima još jednom je prošla glavnom prijedorskom ulicom na Međunarodni dan ljudskih prava.

Petak je i ulice su bile zakrčene ljudima, čulo se i pokoje dobacivanje i kočijaško neartikulisano halakanje. Sedamdesetak ljudi je izišlo na ulicu u Prijedoru i to je jedini javni događaj upriličen u Bosni i Hercegovini u povodu obilježavanja Dana ljudskih prava.

U zemlji u kojoj se krše ljudska prava na svakom ćošku i u kojoj postoji na stotine nevladinih organizacija koje se kunu da zastupaju ljudska prava i dva puta više udruženja žrtava koja zastupaju žrtve samo jedan događaj se desio – protestna šetnja Prijedorom u organizaciji Udruženja Prijedorčanki ”Izvor”.

Sve ostalo se svelo na jednu zatvorenu konferenciju u Sarajevu o memorijalima koju su organizovale Međunarodna komisija za nestale osobe i UNDP, dakle, strane organizacije.


 
Sedamdeset učesnika protestne šetnje u Prijedoru jeste malo ali je to 70 puta više učesnika nego u ostatku BiH. Ponosan sam što sam bio među tim ljudima i za razliku od ranijih godina nisam ljut na one koji nisu došli. Mogu samo da ih žalim što su propustili još jednu priliku da budu plemeniti i humani. Jer danas smo mi izišli na ulicu kako bi se zauzeli za prava drugih, za prava naših nestalih sugrađana.

Od ukupno 8.000 koliko se još traži nestalih osoba u BiH u Prijedoru se traži svaka osma – 1099 Prijedorčana još uvijek nema identitet i mjesto ukopa.

Protestom smo odaslali jasnu poruku i prijedorskoj policiji i vlastima da od njih očekujemo da se napokon uključe u proces traženja nestalih.

Ako barem kod jednog Prijedorčanina proradi savjest i otkrije gdje se nalaze lokacije tijela nestalih današnji protest će biti više nego uspješan.

Koristim priliku da se u ime organizatora protesta, a to je Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” zahvalim svim ljudima koji su učestvovali u ovom događaju.

Također se zahvaljujem svima vama koji podržavate ovakve događaje a bili ste spriječeni ili daleko od Prijedora da nam se priključite.

Edin Ramulić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.