Korićanske stijene: Najsigurniji konvoj

Na suđenju petorici optuženih za ubistva civila na Korićanskim stijenama, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da 21. augusta 1992. godine nije išao konvojem iz Prijedora jer su pratioci bili pripadnici interventnog voda.

Edin Mujadžić, koji živi u Tukovima (općina Prijedor), tvrdi da je u augustu 1992. godine sa ocem pratio rodbinu i komšije koji su išli konvojem iz tog mjesta ka Vlašiću.

“Na tom mjestu gdje se pravila kolona, bilo je dosta svijeta. Bilo je onih koji su išli konvojem, ali i onih koji su ih pratili. Tu su bili i pripadnici interventnog voda. Oni su bili prepoznatljivi po šarenim policijskim uniformama i žutom kombiju, koji mi je najviše ostao u sjećanju po odvođenju ljudi iz Tukova za koje se ništa ne zna”, rekao je Mujadžić, koji je tada imao 14 godina.

Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Petra Čivčića i Marinka Ljepoju, bivše pripadnike interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, i Branka Topolu, nekadašnjeg stražara u logoru Trnopolje, Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene na Korićanskim stijenama.

Prema optužnici, oni su 21. augusta 1992. sudjelovali u sprovođenju konvoja s više od 1.200 civila iz Prijedora prema Travniku, te izdvajanju oko 200 muškaraca, koje su potom na Korićanskim stijenama strijeljali. Civile su, prema navodima optužnice, prethodno opljačkali.

Mujadžić je kazao da, iako je konvoj najavljivan kao najsigurniji, njegova porodica se dvoumila da li će njime ići iz Prijedora.

“Kad je otac vidio da je u pratnji interventni vod, kada je pored nas brzo prošao žuti kombi i nakon što smo vidjeli Zorana Babića, Darka Mrđu i Dušana Jankovića, otac mi je rekao: ‘Sad pogotovo nećemo ići ovim konvojem’”, prisjetio se Mujadžić, dodavši da tog dana nije vidio nijednog od optuženih.

Babiću i Jankoviću se, sa još trojicom bivših pripadnika interventnog voda, pred Sudom BiH sudi za isti zločin, dok je Mrđa pred Tribunalom u Haagu osuđen na 17 godina zatvora.

Svjedok je kazao da nijedan konvoj do tada nije najavljivan kao “najsigurniji”, te je tokom unakrsnog ispitivanja rekao da je ovaj tako nazvan zbog toga “što je bio najgori”.

“Čak je i Radio Prijedor dan prije polaska objavio poziv za sigurnosni konvoj. I komšije srpske nacionalnosti koji su ranije govorili da će to biti siguran konvoj, kada su čuli da je otišao Dado Mrđa, rekli su da neće biti dobro”, ispričao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. decembar 2010. godine, kada će Tužilaštvo nastaviti dokazni postupak.

 

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.