Ko zadnji 15. decembra izađe iz BiH, neka ugasi svjetlo

Od ponedjeljka, kada je donesena odluka o liberalizaciji viznog režima za građane BiH za zemlje Schengena, zabilježen je značajan porast broja zahtjeva nadležnim MUP-ovima za izdavanje novih, biometrijskih pasoša.

Glasnogovornica Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Amila Opardija izjavila je danas “Feni” da je od ponedjeljka do danas u podne gotovo 9.500 građana BiH podnijelo nadležnim MUP-ovima zahtjeve za izdavanje novih, biometrijskih pasoša, bez kojih nije moguće putovanje bez viza nakon stupanja na snagu odluke o viznoj liberalizaciji 15. decembra.

 

Opardija je navela da je do ponedjeljka ukupan broj zahtjeva za izdavanje novih pasoša iznosio 375.680, dok se danas već popeo na 385.130, što znači da ih je u tom periodu podneseno 9.450.

U periodu pred donošenje odluke o viznoj liberalizaciji sedmično je u prosjeku između 6.000 i 8.000 građana nadležnim MUP-ovima podnosilo zahtjeve za izdavanje novih pasoša, kazala je glasnogovornica IDDEEA-e.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.