Bosanci i Hercegovci bez viza u Evropu

 

Evropski parlament podržao je danas prijedlog ukidanja viza do kraja 2010. godine građanima Bosne i Hercegovine i Albanije koji putuju u zemlje Evropske unije.

Članovi EP-a su prihvatili inicijativu Evropske komisije, koja je u maju zaključila da su ove dvije zemlje ispunile uslove u oblasti sigurnosti, borbe protiv ilegalne migracije i kriminala, objavio je Evropski parlament.

Vizna liberalizacija omogućit će građanima koji imaju biometrijske pasoše da u EU provedu do tri mjeseca.

Podsjetimo, 30. novembra 2009. EU je odlučila ukinuti vize građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije, a ta odluka je stupila na snagu 19. decembra prošle godine. U to vrijeme BiH i Albanija još uvijek nisu bile ispunile potrebne uslove.

U maju je, pak, zaključeno da je postignut veliki napredak i Evropskom parlamentu i Vijeću Evrope je predloženo da podrže ovaj prijedlog prije kraja ove godine.

Prijedlog poslanice Tanje Fajon prihvatilo je 538 poslanika, 47 ih je bilo protiv, a 41 uzdržanih.

Vijeće EU o ovome bi trebalo raspravljati u novembru.

BiH sada ima konačnu podršku Evropskog parlamenta i Evropske komisije.

Za ukidanje viza treba još dobiti podršku Vijeća, a to je tijelo u kojem zemlje članice izravno zastupaju svoje interese.

Odluka Evropskog parlamenta nije obavezujuća, ali je neophodna, a velika podrška znači i politički pritisak na Vijeće da i ta insituticija EU glasa pozitivno.

Za podršku ukidanju viza glasalo je 538 poslanika iz svih evropskih većih i važnijih partija, od demohrišćana, socijalista, liberala, Zelenih, do Ujedinjene ljevice.

Protiv su bile male grupacije najdesnijih nezavisnih, kao i desnih euroskeptika.

Portparol za BiH grupacije socijalista i demokrata, Emine Bozkurtm, rekla je da je Evropski parlament izvršio svoje obećanje i nakon što se uvjerio da su standardi dosegnuti, podržao viznu liberalizaciju.

“Treba pojačati pritisak na bh. vođe da evropsku integraciju stave u prvi plan svog dnevnog reda. Vizna liberalizacija je pokazala da se lideri u BiH mogu da slože i efikasno rade i zato ovo treba da služi kao primjer za daljnje reforme potrebne za integraciju u Evropsku uniju”, rekla je holandska socijalistikinja, koja govori o BiH u ime svoje političke grupacije u Evropskom parlamentu.

Odluku Evropskog parlamenta u BiH prvi je pozdravio predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Nikola Špirić, istakavši: “Odluka Evropskog parlamenta predstavlja valorizaciju napora vlasti u BiH kako bi svi kriterijumi za ukidanje viza bili dostignuti. Ispunjavajući zahtjevne uslove iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima pokazali smo da je moguće napraviti pozitivnu atmosferu i demonstrirati punu odgovornost za ovaj proces, čiji je uspješan ishod od ogromnog značaja za građane u Bosni i Hercegovini.

Stavljanje BiH na ‘bijeli šengen’ bit će prva konkretna korist za građane BiH u procesu integracija u EU i predstavljaće podstrek evropskoj ideji unutar zemlje. U suprotnom, ova ideja u BiH bi slabila, što ne bilo od koristi ni Bosni i Hercegovini, ni Evropskoj uniji.”

(Sarajevo-x)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Nelly
  • Milord
  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.