Korićanske stijene: Silni momci

Na suđenju petorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su nakon strijeljanja oko 200 muškaraca pripadnici interventnog voda zatrpavali leševe kamenjem.

Ranko Mijić, bivši načelnik kriminalističke policije u Prijedoru, kazao je da je zatrpavanje naredio Simo Drljača, tadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, zbog čega je došlo do “žestoke svađe” između pripadnika interventnog voda i Drljače.

“Kad je Drljača naredio da se leševi zatrpaju kamenjem, ovi koji su u tome učestvovali najbučnije su reagovali. Bilo je tu negodovanja, rasprave, uvreda, psovki. (…) Oni su jednostavno smatrali da to ne treba da urade, osjećali su se kao silni momci. Na kraju su ipak to izvršili”, rekao je Mijić.

Za učešće u strijeljanju oko 200 Prijedorčana na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine, Tužilaštvo BiH tereti Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Petra Čivčića i Marinka Ljepoju, bivše pripadnike interventnog voda SJB-a Prijedor, te Branka Topolu, nekadašnjeg stražara u logoru Trnopolje.

Mijić je rekao da poznaje Zečevića, Kneževića i Čivčića, ali da ih toga dana nije vidio na licu mjesta. Od pripadnika interventnog voda svjedok se jedino sjeća Darka Mrđe, koji se “najviše svađao” s Drljačom.

“Bio sam ispred zgrade (policije, op.a.) i Drljača mi je rekao da pođem s njim. Naređeno mu je bilo da izvrši asanaciju terena s obzirom da su to izvršili ljudi iz Prijedora, zbog čega je bio izuzetno ljut. Po njegovom ponašanju, kao da nije bio uključen u ta dešavanja, osim ako nema nešto drugo iza svega”, rekao je Mijić.

Mrđa je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora zbog učešća u ovom zločinu. Tužilaštvo je bilo podiglo optužnicu i protiv Drljače, ali je on umro je prije prebacivanja u Haag.

Svjedok je ispričao da je iz rudnika bila dopremljena dizalica, ali da se pokvarila nakon što je izvučeno nekoliko tijela, nakon čega je rečeno da se leševi zatrpavaju kamenjem. Kako je kazao u svom svjedočenju, s litice je u ponoru vidio tijela ubijenih, ali nije mogao procijeniti o kojem je broju riječ. Na pitanje šta je tada radio, svjedok je odgovorio da nije učestvovao ni u kakvim radnjama.

“Ništa, stajao sam po strani i gledao šta se dešava”, rekao je Mijić, dodavši da ni kasnije nije preduzeo nikakve aktivnosti na rasvjetljavanju zločina i procesuiranju odgovornih. 

“Nismo podnosili prijavu, jer je za teška krivična djela bio nadležan Centar javne bezbjednosti Banja Luka, a mi nismo smjeli ni pomisliti od Sime, pogotovu što je on potpisivao krivične prijave”, rekao je svjedok.

Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak, 7. oktobra 2010. godine.

(M.T. BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.