Na djelu je opet sluđivanje birača

Fra Petar Jeleč, teolog, profesor na franjevačkom Filozofsko-teološkom fakultetu u Sarajevu, protekle je sedmice za Radio Slobodna Evropa vodio regionalni dnevnik, koji je na stranici RSE objavljen pod naslovom ”Na djelu je opet sluđivanje birača”.

Uz ostalo, fra Petar Jeleč, javnosti inače poznat po britkim, korektnim i preciznim komentarima bh. zbilje, najprije se osvrće na članak kojeg je ”Večernji list” objavio o navodnom grafitu na sarajevskoj katedrali, uperenom protiv Hrvata u glavnom gradu BiH.

”Međutim, istina je kako taj grafit na katedrali stoji još od prošle godine i da uopće nije napisan ovih dana, kako je to ustvrdio ovaj novinar, niti ima ikakve veze s onime što je Z. T. zaključio.

Večernji list i njegov novinar iz Sarajeva, koji inače ima nezasitnu potrebu da ovakvim huškačkim i lažnim tekstovima dokazuje svoje hrvatstvo, nikada ne pišu ozbiljno o problemima sarajevskih Hrvata, nego senzacionalistički tako da bi neupućeni čitatelji vrlo lako mogli zaključiti kako u ovom gradu postoje samo zli Bošnjaci koji nemaju drugoga posla nego da smišljaju pakosti Hrvatima”, piše uz ostalo fra Petar Jeleč.

U komentaru o predizbornoj kampanji, fra Petar Jeleč se osvrće na istupe premijera RS-a Milorada Dodika, odnosno na njegove izjave kako u Srebrenici nije bilo genocida.

”U BiH je počela predizborna kampanja i prema retorici koju slušamo ovih dana, na djelu je opet sluđivanje birača. Umjesto pravih pitanja i problema koji koče ovu zemlju u njezinu napretku, u nas opet glavnu riječ imaju ratne teme. U nametanju takvog diskursa prednjači premijer RS M. Dodik koji po svojoj bezočnosti i beskrupuloznosti opasno konkurira S. Miloševiću i R. Karadžiću.

Na predizbornom skupu u Podrinju ponovio je tezu kako se u Srebrenici nije dogodio nikakav genocid, jer su „Muslimani na vrijeme otišli iz toga grada“.

Tu je naravno i učestalo ponavljani refren kako BiH za njega ne predstavlja ništa i da RS samo čeka pogodan trenutak da se odcijepi i proglasi vlastitu samostalnost.

Dodik naravno nije jedini koji unosi razdor u ovo bh krhko društvo, jer „malih Dodika“ ima i među Bošnjacima i Hrvatima.

On jednostavno prednjači u destruktivnoj retorici i akcijama i uvijek se iznova postavlja pitanje odgovornosti međunarodne zajednice koja sve to mirno promatra i ne reagira na ovakvo ponašanje”, ocjenjuje fra Petar Jeleč.

On piše i o slučaju izgradnje crkve na privatnom zemljištu nane Fate Orlović, te konstatira kako je ”BiH puna ovakvih inat bogomolja koje umjesto svoje izvorne nakane imaju jedan jedini cilj: obilježavanje ratnoga plijena”.

Jedna od tema dnevnika je i pedofilija u Katoličkoj crkvi, pri čemu fra Petar Jeleč ocjenjuje kako u BiH i dalje se za sve ”krivi medije i govori o smišljenoj uroti protiv Katoličke crkve, o tomu kako pedofilije ima i u drugim segmentima društva, i kako je sve to skovano u radionicama nekih tajnih centara moći koji će uskoro udariti i na ovdašnju Katoličku crkvu”.

Piše i o intrevjuu kojeg je zagrebačkom Vjesniku dao bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling, koji tvrdi kako je Srbija glavni krivac za stagnaciju BiH, kako se nije odrekla sna o Velikoj Srbiji i kako potpuno stoji iza M. Dodika i njegove smišljene blokade ove države.

”Teško se ne složiti s ovim točnim tvrdnjama, no problem je u tome što je taj isti dužnosnik za svojega mandata u BiH dopuštao Dodiku da radi što god hoće, a njegov nasljednik M. Lajčak je otišao najdalje u zaštiti laktaškog vlastodršca.

Naime, svi ti silni tzv. „visoki predstavnici“ i ostali međunarodni dužnosnici tek kada napuste ovu zemlju i vrate se u svoju domovinu počnu otvoreno pričati kako Dodik i RS ruše institucije ove države i sprečavaju njezin napredak.

Tom popisu se na odlasku iz BiH pridružio i Raffi Gregorijan koji je rekao kako nisu mogli učiniti ništa protiv Dodika budući da on u Vijeću za implementaciju mira ima jake zaštitnike koji stoje iza njega i RS-a. Još samo da je rekao o komu se točno radi, iako nije teško pogoditi”, piše fra Petar Jeleč.

U komentarima čitalaca, koji se mogu pročitati ns stranici RSE, jedan posjetilac tog portala piše kako je fra Petar Jeleč čovjek ”bez dlake na jeziku, koji koristi iste kriterije i prema svojima i prema drugima”.

Kada bismo dobili takvog predsjednika!

(24si)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.