I Bosna i Hercegovina u balkanskom vagonu

 

Željeznice FBiH i RS priključiće se projektu “Željezničke alijanse” i zajedničkog preduzeća “Kargo 10”, za koje su željeznice Slovenije, Hrvatske i Srbije nedavno potpisale protokol o osnivanju, a za danas je u Zagrebu zakazan sastanak na ovu temu, saznaju “Nezavisne”.

Na sastanku na koji su pozvani predstavnici željeznica Hrvatske, Srbije, Slovenije, FBiH i RS, a kao posmatrači predstavnici željeznica iz Crne Gore i Makedonije, biće dvije tačke dnevnog reda.

Prva tačka je nastavak intenziviranja aktivnosti na saradnji Alijanse željeznica Slovenije, Hrvatske, Srbije, FBiH i RS sa mogućnošću priključivanja Crne Gore i Makedonije, a druga tačka je priprema za registraciju preduzeća “Kargo 10”.

Očekuje se da će prvi voz iz ovog zajedničkog preduzeća krenuti 1. oktobra iz Ljubljane, gdje je dogovoreno da bude i sjedište zajedničke kompanije, a u početku će se raditi samo na transportu robe. Kako saznajemo, kasnije postoji mogućnost i putničkog saobraćaja među zemljama bivše Jugoslavije.

U “Željeznicama RS” (ŽRS) su potvrdili da će se odazvati sastanku, dok u “Željeznicama FBiH” (ŽFBiH) kažu da neće jer nisu dobili poziv, ali da u svakom slučaju ideja o saradnji i zajedničkom nastupu na Evropskom transportnom tržištu je neophodna svim željeznicama u regionu.

“Na neki način to nam je spas jer su se željeznice u našem regionu zatvorile u svoja dvorišta i na taj način gubile poslove jer su postale trome”, kazao je Dušan Spremo, izvršni direktor operacija “Željeznica RS”, i dodao da su i predstavnici ŽFBiH dobili poziv, ali da mu nije jasno zašto neće prisustvovati.

Spremo pojašnjava da će uloga željeznica FBiH i RS biti punjenje robom panevropskog koridora 10, koji prolazi kroz Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku te da će se na taj način iskoristiti sistem “Željezničke alijanse” za dobijanje prevoza i preuzimanje tereta.

“Na taj način spasićemo naše operatere od nadiranja kompanija iz Austrije, Njemačke i Francuske, jer nema drugog načina da se odupremo s obzirom na to da imaju daleko veće i modernije kapacitete”, kazao je Spremo.

Nijaz Puzić, izvršni direktor za poslove željezničkog operatera ŽFBiH, kaže da nisu pozvani na današnji sastanak u Zagrebu, ali da su svakako zainteresovani za zajedničku saradnju jer samo na taj način mogu obezbijediti nova tržišta i konkurentije nastupiti na njima.

“Kod nas je malo došlo do zastoja u tom projektu jer se mijenjala Uprava preduzeća, ali mi smo apsolutno za saradnju u tom projektu u kojem ćemo više biti kao logistika”, objašnjava Puzić.

Novi savez željeznica značio bi postojanje zajedničkog tijela u vidu borda direktora željezničkih preduzeća koja su u Alijansi, koji bi u suštini bio organ koji bi rukovodio željeznicama.

Marinko Kontić, generalni direktor Javne željezničke korporacije (BHŽJK), kaže da se veoma brzo može očekivati ulazak ŽRS i ŽFBiH u zajedničko preduzeće “Kargo 10”, te da je to ogromna korist jer će se lakše moći konkurisati i željeznicama Evrope, koje su daleko modernije.

Nezvanično se saznaje da će 28. septembra ove godine u Sloveniji biti održan sastanak i na ministarskom nivou zemalja koje učestvuju u ovom projektu, jer saradnju u međudržavnim projektima treba da verifikuju i državni parlamenti.

Predug put  biće prošlost

Cilj osnivanja “Željezničke alijanse” i zajedničkog preduzeća “Kargo 10” je smanjenje vremena potrebnog za prevoz tereta kroz koridor 10.

Do sada se svaka željeznička uprava morala pozivati posebno kako bi se dobila cijena, a osnivanjem novog preduzeća korisnik treba da se samo obrati tom preduzeću i dobije cijenu za cijeli tranzitni pravac koji želi koristiti.

Prosječan put kargo vozova od Ljubljane do Istanbula traje predugih 57 sati, pa zbog toga špediteri uglavnom zaobilaze pruge Slovenije, Hrvatske i Srbije, i odlučuju se za transport koridorom 4 od Drezdena do Instanbula. Sada koridorom 10 na relaciji Ljubljana – Zagreb – Beograd – Dimitrovgrad – Istanbul ide 700 vozova, dok koridorom 4, koji je duži i ide preko Mađarske, ide 7.000.

(NN)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • le cep de vigne (Syrah)
  • grenades
  • pomegranate
  • Ridah
  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.