Korićanske stijene: Tijela ispod kombija

Eva Klonowska, vještakinja Tužilaštva BiH na suđenju petorici optuženih za sudjelovanje u strijeljanju oko 200 Prijedorčana, kazala je da sve kosti pronađene na Korićanskim stijenama pokazuju da se radi o muškarcima različitih životnih dobi.
 
Klonowska je bila dio tima koji je vršio ekshumacije na Korićanskim stijenama na osnovu kojih su napravljeni nalaz i mišljenje što su predstavljeni u Sudu BiH.

“Sve kosti koje smo ekshumirali prošle godine na Korićanskim stijenama pokazuju da su od muškaraca. Najmlađi muškarac je imao manje od 17, a najstariji preko 60 godina. Ne mogu se izjasniti o tačnom broju ekshumiranih, ali antropološki sam utvrdila da je između 70 i 76 tijela”, kazala je Klonowska.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, oko 200 muškaraca s područja Prijedora strijeljano je 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama na planini Vlašić. Oni su izdvojeni iz velikog konvoja autobusa i kamiona koji su tog dana iz naselja Tukovi i Trnopolje krenuli prema Travniku.

Za učešće u ovom zločinu optuženi su Zoran Babić, Milorad Radaković, Dušan Janković, Milorad Škrbić i Željko Stojnić. Janković je, prema optužnici, bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, a ostali pripadnici interventnog policijskog voda.

Klonowska je pojasnila da su ostaci ljudskih tijela na Korićanskim stijenama bili ispod puta, na strmom brdu na kojem ima drveća, biljaka i dosta kamenja.

“Najviše kostiju je bilo na tri mjesta. Gotovo cijela tijela smo našli na jednoj skupini ispod kombija, koji je vjerovatno postavljen nekoliko godina kasnije. Kosti su oštećene od kiša, vode, sunca i slično, pa su dosta krhke. Također postoje i oštećenja od čahura i paljenja. Samo spaljenih kostiju smo našli 28 kilograma”, kazala je Klonowska, objasnivši da od čovjeka od 100 kilograma ostane oko tri i pol kilograma pepela.

Klonowska je dodala da se iz vreća u kojima su spaljeni ostaci tijela nije moglo “ništa odrediti”.

“Tokom pregleda uzeli smo 368 uzoraka i poslali na DNK analizu. Još 208 DNK profila nije završeno, ali bi trebalo biti do polovine septembra ove godine. Tih 208 profila ne znači 208 osoba, već je, prema mojim procjenama, riječ o 59 osoba”, kazala je Klonowska.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. septembar 2010. godine.

 

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.