Potpuno zasluženo Francuska slavila na Koševu

 

Reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Francuske u susretu drugog kola D grupe kvalifikacija za EP 2012. u Poljskoj i Ukrajini.

“Tricolori” potpuno zasluženo nose bodove nakon konačnih 0:2. Susret je

odigran na stadionu “Asim Ferhatović Hase”, pred oko 25.000 gledalaca, a sudio je Nijemac Felix Brych.

Francuzi su bili znatno bolji protivnik u prvih 45 minuta, kad su preko Maloude i Benzeme imali čak pet dobrih prilika za postizanje gola. Zahvaljujući prvenstveno golmanu Hasagiću i kapitenu Emiru Spahiću na odmor se otišlo uz rezultat 0:0.

Naši su u nastavku zaigrali bolje, te su se upustili u otvorenu borbu s Francuzima. Pjanić je sjajno šutirao u 64. minuti, ali je Lloris još bolje odbranio. Osam minuta kasnije Francuzi su došli u vodstvo, nakon što je Benzema primio loptu u našem 16-ercu i šutirao iznad ruke Hasagića.

U 78. minuti Francuzi su završili posao “ušetavši” u naš gol. Malouda je samo pospremio loptu u prazan gol. Do kraja naši nisu uspjeli čak ni ozbiljnije priprijetiti Llorisu, a potpunu katastrofu spriječio je Hasagić u 90. minuti, odbranivši udarac Benzeme.

Selektor Safet Sušić je nakon utakmice izjavio kako je naš večerašnji protivnik igrao puno bolje, dok smo “mi ušli rezervisano u meč”.

“Imam utisak da su ih naši igrači previše respektovali. Na poluvremenu sam tražio da igraju slobodnije i oslobode se pritiska i to je čak izgledalo dobro u nastavku prije nego što smo primili gol. Mi ćemo bodove tražiti već u narednoj utakmici u Albaniji”, kazao je Sušić.

Na upit da li je trebalo ranije mijenjati, prvenstveno indisponiranog Ibiševića, Sušić je odgovorio kako je igrače poslao na zagrijavanje 10-ak minuta prije nego što smo primili gol.

“Oni nisu uspjeli ući prije nego što smo primili gol, ali isto tako da su ušli prije toga, bilo bi pitanje zašto su vršene izmjene”, kazao je selektor.

Selektor Sušic je na press konferenciji netom nakon utakmice priznao da je Francuska bila bolja ekipa: “Francuska je bila bolja i u svim segmentima nas je nadigrala. Francuzi su bolje tehnički potkovani.” Sušić također smatra da su naši igrači odigrali ispod granica svojih mogućnosti. “Treba biti pošten i priznati da su nas zasluženo pobijedili”, kazao je selektor na press konferenciji.

Selektor francuske nogometne reprezentacije Laurant Blanc smatra da su oni i do sad igrali dobro ali su večeras konkretizovali svoje šanse i vratili ono što nisu iskoristili protiv Bjelorusije. “Dogovor je bio da igramo na Benzemu, tako smo smatrali da možemo ugroziti gol BiH i uspjeli smo na kraju”, istakao je Blanc na press konferenciji.

Početni sastavi:

BiH: Hasagić, Spahić, Rahimić, Pjanić, Misimović, Džeko, Nadarević, Ibišević, Lulić, Ibričić, Mujdža.

Francuska: Lloris, Sagna, Rami, Mexes, Benzema, Malouda, M'Vila, Diarra, Diaby, Valbuena, Clichy.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, 2. kolo, grupa D:

BiH – Francuska 0:2 (Benzema, 72, Malouda, 78)
Bjelorusija – Rumunija 0:0
Albanija – Luksemburg 1:0 (Salihi, 37)

Tabela: Bjelorusija 4, Albanija 4, Francuska 3, BiH 3, Rumunija 2, Luksemburg 0.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.