Je li konačno vrijeme da padne jedan veliki rival – Francuska?

 

Počela je nova era bh. reprezentativnog nogometa. Trijumfom u Luksemburgu BiH je ispunila glavni cilj – startala je sa tri boda u novom ciklusu kvalifikacija za Euro 2012. Mnogi će reći ta je to bilo rutinsko odrađivanje posla, bez velikog stresa. “Zmajevi“ su ovo gostovanje dočekali kao veliki favoriti. Tako su i krenuli.

Da neće biti većih komplikacija dalo se naslutiti već u prvim minutama kada je Ibričić poentirao. Kasnije su još pogodili Pjanić i Džeko, te priču priveli kraju. Suparnici su veći dio utakmice proveli u teškom defanzivnom grču. Samo su jednom ozbiljnije zaprijetili Hasagiću.

“Sve je uredu, ovo je svakako pomak u odnosu na ono sa Katarom. Bilo je lakše od očekivanog. Moji izabranici ispoštovali su dogovor iz svlačionice. Možda smo mogli postići još jedan gol, ali morate znati da je važnije da niko od igrača nije povrijeđen niti kartoniran. Zadovoljan sam. Sada se okrećemo dvoboju sa Francuzima. Volio bih da su ‘trikolori’ odigrali neriješeno sa Bjelorusijom, ali nije bilo tako. Znamo da žele da se iskupe, ali i mi imamo svoju računicu“, rekao je selektor Sušić na Sarajevskom aerodromu odmah nakon dolaska.

Druga dimenzija

U mnogim segmentima utakmice “zmajevi“ su iskazali nogometno znanje i moć. Istina, pomenuti suparnik nije selekcija top-klase, ali svejedno veseli razigranost.

U zaključku, BiH je osvojila kompletan plijen i ispunila prvi imperativ. Za realizaciju drugog, sa Francuzima na Koševu, trebat će moćnija i konkretnija igra. Džeko i društvo uz podršku sa tribina i vjerovatno više prostora u napadu, mogu do pobjede.

U nogometu postoji ključni egzaktni pojam oko kojeg nema spora – rezultat. Sve ostalo podložno je slobodnoj interpretaciji. Navijačima, po definiciji, i prijateljski dvoboji usmjeravaju raspoloženje, dok struka iste posmatra u kontekstu takmičarskog cilja. Poslije poraza od Švedske i Njemačke, te remija sa Katarom mnogi su sa razlogom bili zabrinuti.

Ipak, luksemburška priča potvrdila je da imamo dobru reprezentaciju, koja i sa trenutnim limitima izgleda kao druga dimenzija u odnosu na slabašni Luksemburg. Kako su funkcionisale linije?

Odbrana – temelj čvrstine

Posljednji bedem reprezentacije već duže vrijeme je tretiran kao najsporniji. Ipak, u posljednjoj utakmici bili su i temelj čvrstine. Kapiten Spahić rutinski i bez greške odradio je svoj posao. Nadarević je pomogao u rijetskim trenucima kada je bilo potrebno. Po mišljenju mnogih relevantnih nogometnih stručnjaka najveći dobitak ove generacije je dolazak Mujdže i Lulića.

Prvi je odigrao vrlo dobro, izneneđujuće u defanzivi. Ofanziva, na koju je navikao, bila je na još većem nivou. Često se ubaciovao, centrirao, tjerao protivnika na greške. S druge strane, Lulić je odgovorio na sve zahtjeve struke. No, ostavio je utisak da je igrao pod imperativom “da napravi što manje pogrešaka“.

Nagovijestio je da može ublažiti hendikep zbog Salihovićevog (suspendovan) izbivanja. Oni su nakon utakmice u većini razgovora bili – prva tačka dnevnog reda. Veliki dobitak za nas.

Ohrabrujuća situacija

Sredina terena je srce sva ekipe, pa ako ona nije u top-formi, druge linije, a naročito odbrana, dodatno pate. U Švedskoj smo vidjeli nezalaganje, u Njemačkoj spoznali da nepripremljenost igrača znači uvod u probleme. Na Grbavici, protiv Katara, dobili potvrdu te teze.

U prvoj kvlifikacionoj utakmici za odlazak na kontinentalnu smotru vidjeli smo sasvim drugo lice. Ibričić, konačno, na poziciji koju zauzima u “Hajduku”. Odličan, bez zamjerki. Pjanić i Misimović dokazali da besprijekorno funkcionišu zajedno. Rahimić i sa 35 godina neprelazan. Izbor u sredini terena je dovoljno širok i raznovrstan, pa je tu objektivno najmanje nedoumica i ohrabrujuća situacija.

Napadački tandem čine Džeko i Ibišević. Realno, teško je očekivati neku promjenu mada će neki reći da je Zec bio kudikamo opasniji od napadača “Hoffenheima”. To donekle Sušiću može otežati posao. Ovisno o taktičkoj postavci, protivniku, trenutku, selektor će protiv “trikolora“ imati tri (Muslimović povrijeđen) raznovrsna napadačka rješenja.

Naredna prepreka su “galski pijetlovi“. Mediji u ovoj zemlji napominju kako je Francuska ostala bez nogometnog šarma. Platini i Zidane ostavili su drugačije naslijeđe. I nije samo u nogometu stvar. Francuzi su nacija koja živi sa stilom. Bijeg od toga, bijeg je od vlastitog mentaliteta, a ko bježi od sebe trči razočarenju u zagrljaj.

Sigurno je jedno – Francuzi moraju napasti, žele vratiti dug navijačima. Mogla bi to biti kvalitetna utakmica. Je li konačno vrijeme da “padne“ jedan veliki rival – Francuska?

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.