Obavijest : Posjeta Logora Keraterm

U subotu, 24. jula 1992. godine posjetićemo bivši kompleks logora smrti Keraterm kod Prijedora i obnoviti sjećanje na stradanje nevinih zatočenika. Svake godine organizovano dolazimo da obilježimo dan kada je u prostoriji broj tri počinjen masakr nad oko 180 nevinih Prijedorčana koji su pobijeni mitraljeskom vatrom i gušenjem. 
Logor je naredbom Kriznog štaba opštine Prijedor uspostavljen u maju 1992. godine i u njemu je u tri mjeseca postojanja preko 3.000 nevinih Prijedorčana bilo zatočeno i mučeno. Do augusta 1992. godine u logoru ”Keraterm” ubijeno je ili iz njega odvedeno u nepoznatom pravcu preko 300 nevinih ljudi.
Logor ”Keraterm” se nalazi u neposrednoj blizini centra grada ali ga za vrijeme postojanja nije posjetila niti jedna međunarodna organizacija ili novinarska ekipa. Haški eksperti su utvrdili da je u tom logoru posebno bilo izraženo seksualno zlostavljanje muškaraca a bile su zatočene i dvije žene.

Petorica prijedorskih Srba priznali su krivicu za zločine nad sugrađanima. Pred Tribunalom u Hagu Duško Sikirica, komandant logora, Damir Došen i Dragan Kolundžija komandiri smjena, te stražar Predrag Banović, a pred Sudom BiH Dušan Fuštar, komandir smjene straže.

Organizatori posjet su Udruženje logoraša Prijedor ’92, Udruženje logoraša Kozarac i Udruženje Prijedorčanki ‘’Izvor’’.

Program posjete započinje u 9,00 h u subotu 24.07.2010. godine, kada ćemo položiti cvijeće pred spomen ploču. Kompleks bivšeg logora ”Keraterm” se nalazi na ulazu u Prijedor iz pravca Banja Luke.

 

Pozivamo vas da svojim prisustvom tog dana skrenete pažnju nadležnim institucijama i javnosti u Bosni i Hercegovini da svi odgovorni za zločine u Keratermu i drugim prijedorskim logorima smrti nisu izvedeni pred lice pravde a tijela većine usmrćenih logoraša nisu pronađena.

 
 

Udruženje logoraša prijedor ‘92

Udruženje logoraša Kozarac

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.