Kozarac.ba

MEKTEBSKI IZLET

 

Amir ef. Mahić piše:

Pri Medžlisu Islamske zajednice Kozarac se od 2003. godine organizuju ekskurzije za mektebske polaznike sa područja cijelog medžlisa. Obišla se tako cijela Bosna, uzduž i poprijeko.

Bilo se u Mostaru, Počitelju, Sarajevu, Travniku, Srebrenici, Tuzli, Gračanici, Gradačcu, Tešnju, Jajcu, te svim krajiškim gradovima. Ove se godine odlučismo za nešto što do sad nismo isprobali, a to je odlazak na jednodnevni izlet na neko prigodno izletište.

Tako se u nedjelju, 13. 06. 2010. godine, mektebski polaznici iz svih džemata sa područja Medžlisa Islamske zajednice Kozarac koji uče Kur'an ili su završili sufaru, njih 130,  uputiše na odmaralište u Vrše kod Sanskog Mosta.

Izletište Vrše je udaljeno od Sanskog Mosta svega desetak kilometara. Dosta je dobro uređeno. Nudi mogućnost veoma lijepog ugođaja i organizovanih sportskih aktivnosti iz više oblasti. Pored toga, bogato je pitkom izvorskom vodom koja je u sklopu kompleksa.

Pokret autobusima iz Kozarca je organizovan u 8 sati, a na izletištu se bilo već oko 9.30. Odmah po dolasku iznesen je predviđeni plan aktivnosti i izrečena su pravila ponašanja. Formirano je šest nogometnih ekipa koje su do podne namaza razigrale turnir u malom nogometu. Ekipe su bile iz sljedećih džemata:

-Hrnići
-Kalata
-Kamičani
-Kozaruša-Mutnik
-Trnopolje
-Ujedinjeni džemati

Titulu pobjednika na turniru ponijela je ekipa džemata Kalata, dok je kombinovana ekipa Kozaruša-Mutnik bila drugoplasirana, a ekipa iz Kamičana treća.

Dodjeljeni su pehari i druge nagrade za prva tri mjesta. Jasmin ef. je bio nogometni sudija i može se istači da je profesionalno odradio svoj dio posla.

Sa nogometom nije bila završena priča samom dodjelom nagrada već se do posljednjeg trena na izletu neka od ekipa nalazila na nogometnom terenu. Pored nogometaša bilo je i onih koji su se zabavljali sa odbojkom, košarkom ili igrom ”između dvije vatre”, ali i onih koji su se toga dana okušali u brdskoj šetnji.

Sva hrana i piće toga su dana bili poklon Medžlisa Islamske zajednice Kozarac za one najbolje u mektebima. Tako se odmah po dolasku podijelio po sendvič za početak što je omogućilo da se roštiljski dio bolje pripremi, a da se plaho ne izgladni. U ostatku dana je napravljeno oko 260 hamburgera, 60 hotdogova, te 50 porcija čevapa. Sve se ovo pojelo! Pored toga već se do podne namaza popilo i više od 300 litara soka. Vjerovatno je lijep ugođaj poboljšao i apetite naših mališana.

Za pripremanje sve ove hrane naviše je doprinosa dao naš Almir Blažević, vlasnik grila ”SAHARA”, koji se u mnogo navrata dokazao kao sponzor aktivnosti Medžlisa vezanih za našu omladinu. On je bez naknade cijeli dan roštiljao ono što je bilo po želji učesnika ovog izleta. Neka ga Allah obilato nagradi!

Odrasli su sebi pripremili malo zahtjevnije jelo ispod sača, a za njega je bila zadužena moja malenkost, mada su mi značajnu pomoć pružili Mujaga ef. i njegov sin Bekir.

Na izletištu se džematile klanjalo podne i ikindija.

U poslijepodnevnim satima u društvo su nam pristigli polaznici iz mekteba Došci (Medžlis Islamske zajednice Sanski Most) sa muallimom Senad ef. na čelu, te polaznici mekteba u Sisku (Hrvatska) sa svojim muallimom Alem ef..

Tu su se polaznici iz ovih mekteba imali priliku upoznati i malo družiti. Dosta je onih koji su razmjenili i brojeve telefona, pa se nadati da će poznanstvo sa ovog skupa duže potrajati.

Predveče smo umorni, ali veoma zadovoljni zbog ovakvog lijepog druženja, krenuli ka svome milom Kozarcu.

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.