MEKTEBSKI IZLET

 

Amir ef. Mahić piše:

Pri Medžlisu Islamske zajednice Kozarac se od 2003. godine organizuju ekskurzije za mektebske polaznike sa područja cijelog medžlisa. Obišla se tako cijela Bosna, uzduž i poprijeko.

Bilo se u Mostaru, Počitelju, Sarajevu, Travniku, Srebrenici, Tuzli, Gračanici, Gradačcu, Tešnju, Jajcu, te svim krajiškim gradovima. Ove se godine odlučismo za nešto što do sad nismo isprobali, a to je odlazak na jednodnevni izlet na neko prigodno izletište.

Tako se u nedjelju, 13. 06. 2010. godine, mektebski polaznici iz svih džemata sa područja Medžlisa Islamske zajednice Kozarac koji uče Kur'an ili su završili sufaru, njih 130,  uputiše na odmaralište u Vrše kod Sanskog Mosta.

Izletište Vrše je udaljeno od Sanskog Mosta svega desetak kilometara. Dosta je dobro uređeno. Nudi mogućnost veoma lijepog ugođaja i organizovanih sportskih aktivnosti iz više oblasti. Pored toga, bogato je pitkom izvorskom vodom koja je u sklopu kompleksa.

Pokret autobusima iz Kozarca je organizovan u 8 sati, a na izletištu se bilo već oko 9.30. Odmah po dolasku iznesen je predviđeni plan aktivnosti i izrečena su pravila ponašanja. Formirano je šest nogometnih ekipa koje su do podne namaza razigrale turnir u malom nogometu. Ekipe su bile iz sljedećih džemata:

-Hrnići
-Kalata
-Kamičani
-Kozaruša-Mutnik
-Trnopolje
-Ujedinjeni džemati

Titulu pobjednika na turniru ponijela je ekipa džemata Kalata, dok je kombinovana ekipa Kozaruša-Mutnik bila drugoplasirana, a ekipa iz Kamičana treća.

Dodjeljeni su pehari i druge nagrade za prva tri mjesta. Jasmin ef. je bio nogometni sudija i može se istači da je profesionalno odradio svoj dio posla.

Sa nogometom nije bila završena priča samom dodjelom nagrada već se do posljednjeg trena na izletu neka od ekipa nalazila na nogometnom terenu. Pored nogometaša bilo je i onih koji su se zabavljali sa odbojkom, košarkom ili igrom ”između dvije vatre”, ali i onih koji su se toga dana okušali u brdskoj šetnji.

Sva hrana i piće toga su dana bili poklon Medžlisa Islamske zajednice Kozarac za one najbolje u mektebima. Tako se odmah po dolasku podijelio po sendvič za početak što je omogućilo da se roštiljski dio bolje pripremi, a da se plaho ne izgladni. U ostatku dana je napravljeno oko 260 hamburgera, 60 hotdogova, te 50 porcija čevapa. Sve se ovo pojelo! Pored toga već se do podne namaza popilo i više od 300 litara soka. Vjerovatno je lijep ugođaj poboljšao i apetite naših mališana.

Za pripremanje sve ove hrane naviše je doprinosa dao naš Almir Blažević, vlasnik grila ”SAHARA”, koji se u mnogo navrata dokazao kao sponzor aktivnosti Medžlisa vezanih za našu omladinu. On je bez naknade cijeli dan roštiljao ono što je bilo po želji učesnika ovog izleta. Neka ga Allah obilato nagradi!

Odrasli su sebi pripremili malo zahtjevnije jelo ispod sača, a za njega je bila zadužena moja malenkost, mada su mi značajnu pomoć pružili Mujaga ef. i njegov sin Bekir.

Na izletištu se džematile klanjalo podne i ikindija.

U poslijepodnevnim satima u društvo su nam pristigli polaznici iz mekteba Došci (Medžlis Islamske zajednice Sanski Most) sa muallimom Senad ef. na čelu, te polaznici mekteba u Sisku (Hrvatska) sa svojim muallimom Alem ef..

Tu su se polaznici iz ovih mekteba imali priliku upoznati i malo družiti. Dosta je onih koji su razmjenili i brojeve telefona, pa se nadati da će poznanstvo sa ovog skupa duže potrajati.

Predveče smo umorni, ali veoma zadovoljni zbog ovakvog lijepog druženja, krenuli ka svome milom Kozarcu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.