Korićanske stijene: Pratioci u plavim uniformama

U nastavku suđenja petorici optuženih za učešće u strijeljanju oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva je kazao da je čuo da su u izdvajanju muškaraca iz autobusa sudjelovale osobe koje su bile u pratnji konvoja.

Dajući iskaz na suđenju za zločine počinjene na Korićanskim stijenama, svjedok Tužilaštva pod šifrom KO-12 prisjetio se 21. avgusta 1992. godine, kada je konvojem napustio Prijedor, te je kazao da je tog dana saznao da je na planini Vlašić izdvojen određeni broj muškaraca.

“Pucalo se kad smo izašli na odredištu na Vlašiću, a čuli su se rafali. Čuo sam da je grupa civila ostala i da ih je naša pratnja skidala iz vozila. Među civilima se pričalo da su skinuti uglavnom oni koji su krenuli iz Trnopolja, a bilo je i onih iz Tukova. Bilo je slučajeva da jednog brata izdvedu iz autobusa, a drugog ne”, ispričao je svjedok KO-12.

On je dodao da je skupa s drugim civilima tog dana ušao u autobus u Tukovima, gdje je vidio “možda stotinjak vojnika i policije u različitim uniformama”, te i da po dolasku do odredišta na toj planini više “nije vidio osobe u plavim uniformama”.

Za učešće u strijeljanju oko 200 muškaraca, koji su na Vlašiću izdvojeni iz konvoja i pogubljeni 21. avgusta 1992. godine na lokalitetu Korićanskih stijena, optuženi su Saša Zečević, Radoslav Knežević, Petar Čivčić, Marinko Ljepoja i Branko Topola.

U optužnici se navodi da su Zečević, Knežević i Ljepoja bili pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Čivčić komandir Prvog interventnog voda, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

Svjedok KO-12 je od juna do avgusta 1992. godine bio zatočen u logorima Keraterm i Trnopolje, odakle je, kako mu je rečeno, mogao izaći “samo pod uslovom da dobije potvrdu iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da napušta Prijedor”.

“Moja žena je tu potvrdu odnijela Slobodanu Kuruzoviću, upravniku u Trnopolju. On je bio moj nastavnik matematike u školi. Ja lično nisam vidio tu potvrdu, ali žena mi je rekla da je na njoj pisalo da se odričem sve pokretne i nepokretne imovine u Prijedoru”, rekao je svjedok.

Prvobitno je bilo planirano da u nastavku suđenja svjedoče druga dva zaštićena svjedoka, ali je Vesna Jasenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća, rekla da su oni u inostranstvu i da nisu znali da trebaju svjedočiti pred Sudom BiH.

“Ne možemo više tolerisati da se ovi pretresi odgađaju u nedogled. Ovdje imamo pet optuženih koji sjede u pritvoru. Do sljedećeg ročišta očekujem informacije da li ste kontaktirali svjedoke i da li mogu doći”, upozorila je Jasenković i rekla da se ovakve situacije više ne smiju ponoviti. 

Nastavak suđenja planiran je 29. juna 2010.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.